Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα αποτελεί η έναρξη των δράσεων με την ταυτόχρονη έγκριση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης σε ειδική εκδήλωση που διεξάγεται στην Αρχαία Αγορά, παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ένα σχέδιο, που όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας που το συνέταξε, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης, θα συμβάλει στην αύξηση κατά 7 μονάδων του ΑΕΠ έως το 2026, δημιουργώντας 180.000 θέσεις εργασίας, δίνοντας ώθηση σε πληθώρα κλάδων και αλλάζοντας το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας.
Στην λίστα των χωρών που θα ωφεληθούν περισσότερο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα, είναι ανάμεσα στις πιο ωφελημένες, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με τους περισσότερους πόρους να επικεντρώνονται στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία επικεντρώνονται οι περισσότεροι πόροι.
«Η Ελλάδα είναι στις ωφελημένες χώρες, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. ευρώ και μαζί με την συμβολή του ιδιωτικού τομέα και τη μόχλευση, τα κεφάλαια υπολογίζεται να αγγίξουν τα 100 δισ.ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, για το σχέδιο που έχει έχει τίτλο (Ελλάδα 2.0), υποδεικνύει την Ελλάδα του μέλλοντος και θα έχει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα κολακευτικά σχόλια με τα οποία έγινε δεκτό το σχέδιο από τις Βρυξέλλες, αλλά και στογεγονός ότι τα περισσότερα κονδύλια θα κατευθυνθούν στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Το δηλώνουν, όπως είπε, τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021.
«Συγκροτεί πλήρες σχέδιο. Ανταποκρίνεται και στον συμβολισμό Ελλάδα 2.0. Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό.
Ουρ. Φον Ντερ Λάιεν: «Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία»
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Πρόκειται για κρίσιμους καιρούς, μετά από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
«Θέλω να σε ευχαριστήσω, Κυριάκο, για τη συμβολή σου στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε.
«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμα μας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σημειώσει πως «σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».
«Στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα», ανέφερε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Είμαι πεπεισμένη πως οι δράσεις του σχεδίου θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη» συμπλήρωσε και τόνισε πως «Το Νext Generation EU θα μεταμορφώσει Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την παρέμβασή της, λέγοντας: «Σήμερα Ελλάδα και ΕΕ βαδίζουν χέρι - χέρι, σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης. Με τιμή και χαρά λοιπόν παραδίδω το Next Generation EU».
Οι παρουσιάσεις των δράσεων του «Ελλάδα 2.0»
Στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκαν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης με παρέμβασή του υπογράμμισε ότι το Ελλάδα 2.0 προετοιμάστηκε εγκαίρως, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι στην πρώτη ομάδα χωρών που λαμβάνει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξηγώντας ότι η ελληνική ομάδα δούλεψε πολύ σκληρά και, όπως είπε, υπήρξαν πολύωρες παραγωγικές συναντήσεις με την Κομισιόν προκειμένου να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα.
«Τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε ένα μόλις χρόνο», ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας που το συνέταξε τονίζοντας ότι «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα προσθέσει 7 μονάδες στο ΑΕΠ έως το 2026»
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο δύσκολος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί για τρεις λόγους: Γιατί δημιουργούμε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα παρακολούθησης που θα καταγράφει με εξονυχιστική λεπτομέρεια και on-line τις διαδικασίες και τα εμπόδια για να προλαβαίνουμε έγκαιρα τις τυχόν καθυστερήσεις. Γιατί το σχέδιο μας είναι πλούσιο σε μεταρρυθμίσεις (θα υλοποιήσουμε 68), που αφορούν προπαντός την ψηφιοποίηση του κράτους και θα διευκολύνουν οι ίδιες, υλοποιούμενες, την εκτέλεση του σχεδίου. Τρίτον γιατί δημιουργήσαμε μια μικρή, ποιοτική και ευέλικτη υπηρεσία για τον συντονισμό της υλοποίησης, μόλις 40 στελέχη. Στόχος να έχουμε ένα σύστημα με τον μέγιστο έλεγχο και τις ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Σε ζωντανή σύνδεση εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μίλησε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και τόνισε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους». Ο υπουργός παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που «γεννήθηκαν από την ανάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επόμενη παρουσίαση ήταν αυτή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο οποίος εμφανίστηκε μαζί με εθελοντές από την Πάρνηθα και αναφέρθηκε στη δράση των αναδασώσεων. «Ισχυρό μήνυμα για την περιβαλλοντική δημοκρατία» χαρακτήρισε το σχέδιο Ελλάδα 2.0 ο κ, Αμυράς.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η δράση των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ο οποίος μίλησε για τις δυνατότητες αναβάθμισης των ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας. «Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
Επόμενος σταθμός στην παρουσίαση ήταν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία συνδέθηκε έχοντας στο πλάι της μαθητές δημοτικού. «Μιλάμε για αναβάθμιση του εξοπλισμού αλλά και των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών μας», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι «θα διοχετευτούν σημαντικοί πόροι στην Παιδεία».
H σύνδεση που ακολούθησε ήταν με το Αμύνταιο της Μακεδονίας όπου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε για τις προσπάθειες προβολής και αναβάθμισης των τουριστικών προϊόντων. Μαζί του στην παρουσίαση ήταν και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον κ. Μητσοτάκη και την Φον Ντερ Λάιεν να συζητούν με πολίτες.