Στην αναγκαιότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών και διατήρησης σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, στην υπερφορολόγηση των εταιρειών και των ελεύθερων επαγγελματιών και στη διόγκωση της φοροδιαφυγής αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στο Athens Law Forum on Τaxation, το οποίο διοργάνωσε η Palladian για τέταρτη συνεχή χρονιά με Scientific Partner τις Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. και Knowledge Partner την Altium Training, στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται τώρα η ελληνική οικονομία απαιτούνται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.
Επίσης, ζήτησε νομοθετική διάταξη με την οποία ο ακατάσχετος λογαριασμός θα μπορεί ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικών προμηθευτών), ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ουκ ολίγων επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, επισήμανε και την ανάγκη παρέμβασης προς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ταυτόχρονη δέσμευση του κράτους για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος για τουλάχιστον μια πενταετία, μέσα σε ένα καθεστώς ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης.
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), Γιώργος Πιτσιλής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε., Blue Print, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020. Σε αυτό προωθείται η πελατοκεντρική προσέγγιση μέσω της ηλεκτρονικοποίησης της επαφής του συναλλασσόμενου με την Α.Α.Δ.Ε. δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λ.π. και η συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της Α.Α.Δ.Ε. , καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.
Επίσης, τόνισε ότι επιδιώκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με την κεντρικοποίηση των λειτουργιών, που θα επιτρέψουν στην Α.Α.Δ.Ε. την εξοικονόμηση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού, ώστε να υπάρξει στροφή στη βασική λειτουργία της Α.Α.Δ.Ε. τον έλεγχο. Επισήμανε δε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους.
Διευκρίνισε τέλος, ότι η Α.Α.Δ.Ε. έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.
Σε συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του κ. Πιτσιλή και του κ. Αντώνη Παπαγιαννίδη, ο οποίος έχει το συντονισμό του συνεδρίου, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι η Α.Α.Δ.Ε. είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί με τεχνοκρατικά κριτήρια, αμεροληψία, ισότητα και διαφάνεια. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά πρέπει να υπάρχει κατανόηση για τους διαφορετικούς στόχους των δύο πλευρών.
Ο Γιάννης Αθανασιάδης, Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων – Παπαστράτος ΑΒΕΣ (Εταιρεία της Philip Morris International) στην παρουσίαση του επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του καπνού στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία, ο οποίος αποτελεί μοναδικό συνδυασμό εξωστρέφειας, απασχόλησης και συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η αξία εξαγωγών καπνικών προϊόντων ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ το 2016, τρέχοντας με ρυθμό ανάπτυξης 10% έναν από τους υψηλότερους διακλαδικά, ενώ συνείσφερε το 6% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού καταβάλλοντας 3,2 δις ευρώ ως Ειδικό Φόρο Κατανάλωση (ΕΦΚ) & ΦΠΑ. Παράλληλα, 60.000 οικογένειες αγροτών και εργατών στην καπνοπαραγωγή, εργαζομένων στην μεταποίηση και στην καπνοβιομηχανία, λιανεμπόρων καπνικών προϊόντων συνδέονται με τον κλάδο.
Σημείωσε δε ότι από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία στην μέση λιανική τιμή των τσιγάρων που μετά την τελευταία αύξηση του Ιανουαρίου του 2017, ανήλθε στο
89,4%. Αυτή η πρωτοφανής φορολογική επιβάρυνση οδήγησε στην υπερβολική αύξηση της τιμής των καπνικών προϊόντων, με αποτέλεσμα, την εκ νέου ενίσχυσή του παράνομου εμπορίου, τα ποσοστά του οποίου σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση τσιγάρων ανέβηκαν κατά 2 μονάδες – μόλις στο πρώτο μισό του έτους από 18,8 το 2016 και από μόλις 3% το 2009. Εύλογα η αύξηση αυτή συντελείται εις βάρος της νόμιμης κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, οδηγώντας από το 2010 μέχρι σήμερα στο κλείσιμο περισσότερων από 12.000 καταστημάτων λιανικής με ταυτόχρονη απώλεια σημαντικότατου αριθμού θέσεων εργασίας σε μια χώρα που ακόμα ταλανίζεται από υψηλή ανεργία.
Ο Στυλιανός Πέτσας, Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει, καθώς σήμερα έχουμε 40 δις ευρώ παραοικονομία, 12 δις ευρώ φοροδιαφυγή και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων. Επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το συνολικό ποσό της απέχει πολύ από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών. Υποστήριξε δε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με την μείωση των φόρων θα φέρει αύξηση εισπραξιμότητας.
Ο κ. Πέτσας παρέθεσε επίσης τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό σύστημα. Μεταξύ άλλων:
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%
- Μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 5%
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
- Κατάργηση του φόρου στο κρασί
- Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 από 10.000 ευρώ
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και στο 22% από13% και 24% αντίστοιχα
- Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το μείγμα πολιτικής μείωσης των δαπανών έναντι της αύξησης των φόρων προτιμάται από την τρόικα.
Διευκρίνισε ότι τις πρώτες μειώσεις φόρων, η ΝΔ θα τις χρηματοδοτήσει από τις μειώσεις δαπανών και όταν αυτό θα αρχίσει να αποδίδει, θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα. Σε ερώτηση για την επιστροφή εταιρειών που έχουν μεταφερθεί στην Βουλγαρία επισήμανε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε τον φόρο των επιχειρήσεων στο 10%, ωστόσο ως χώρα έχουμε άλλα πλεονεκτήματα να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων στο 20% και θα μπορούσε να φτάσει και στο 18% αλλά ως εκεί. Οπότε δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω κάποια επιχείρηση που έχει φύγει, μπορούμε όμως να σταματήσουμε την εκροή. Κλείνοντας, επισήμανε ότι επιβάλλεται σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών παντού.