5+1 μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις: Από το τέλος επιτηδεύματος μέχρι το «ψαλίδι» στις εισφορές
Shutterstock
Shutterstock

5+1 μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις: Από το τέλος επιτηδεύματος μέχρι το «ψαλίδι» στις εισφορές

Ένα ευρύ πλέγμα φορολογικών παρεμβάσεων είναι προγραμματισμένο για το νέο έτος, με τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν μικρές αλλά σημαντικές φορο – ανάσες, βλέποντας μια σειρά επιβαρύνσεων να περιορίζονται. Μια από τις μεγάλες αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστεί το 2025 είναι η ολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για τους εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά.

Η κατάργηση ευνοεί πάνω από 700.000 εργαζόμενους και ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι από εδώ και στο εξής θα βλέπουν «ψαλιδισμένο» φόρο.

Η νέα χρονιά φέρνει, επίσης, σημαντική «ανάσα» σε όσους δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και πλήττονται λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος. Το νέο πλαίσιο, που πρόσφατα πέρασε με νόμο του υπουργείου Οικονομικών, φέρνει μείωση 50% στο ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, για ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους και έχουν την κύρια κατοικία τους σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 1500 κατοίκους.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ίσχυε ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές με έως 500 κατοίκους και τώρα διευρύνεται, ούτως ώστε να βάλει κάτω από τη φορολογική «ομπρέλα» του περισσότερες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, στην εξίσωση που διαμορφώνει το περιβόητο τεκμαρτό έχουμε και μια άλλη σημαντική αλλαγή. Υπενθυμίζεται πως στη φετινή φορολόγηση εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία ίσχυε το εξής: ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου εργαζομένου θεωρούνταν  εξ αρχής η βάση σύγκρισης, ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν προσμετρηθούν τα λοιπά κριτήρια.

Ουσιαστικά αυτό λειτουργούσε ως αφετηρία πάνω στην οποία συσσωρεύονταν οι λοιπές προσαυξήσεις προκειμένου να προκύψει το «τελικό» τεκμαρτό εισόδημα.

Ωστόσο, τώρα η μεταφορά του μισθολογικού κριτηρίου θα γίνεται στο τέλος της διαδικασίας υπολογισμού και δεν θα «βαραίνει» πάνω στις υπόλοιπες προσαυξήσεις.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο έχει διαμορφώσει μια «βεντάλια» κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να συγχωνευθούν ή να μετασχηματιστούν. Ειδικότερα, το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 315% από 200% που ισχύει σήμερα, ενώ διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors, με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε startups στα 900.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις θα δουν μια μικρή μείωση και στο μη μισθολογικό κόστος, καθώς από 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν για τους εργαζόμενους μειώνονται κατά 0,5%. Ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί σωρευτικά τα τελευταία χρόνια, για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.  

Παράλληλα, καθιερώνεται  φοροαπαλλαγή για τις οικειοθελείς παροχές επιχειρήσεων προς εργαζομένους που είναι νέοι γονείς. Πρόκειται για ένα μέτρο που ενισχύει την ελληνική οικογένεια, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δώσουν περαιτέρω κίνητρα στο έμψυχο δυναμικό τους.

 Με βάση το νέο πλαίσιο από το νέο έτος δεν θα φορολογούνται οι οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη, οι οποίες παρέχονται σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.