«Βροχή» πέφτουν οι ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες πολιτών, μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ, για υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο. Στα χέρια της ανεξάρτητης αρχής βρίσκονται 270 καταγγελίες, οι οποίες έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών και αφορούν «λερωμένους» κρατικούς λειτουργούς, αλλά και φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις.
Η «σκόνη» που σηκώθηκε πρόσφατα από την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ της Χαλκίδας, έχει κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο τους «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής, οι οποίοι περνούν, κυριολεκτικά, από…κόσκινο το σύνολο των καταγγελιών. Οι 270 καταγγελίες που βρίσκονται στην... κορυφή της «πειθαρχικής λίστας» έγιναν τη χρονική περίοδο 30/10/2023 – 27/5/2024. Από αυτές το 11% αφορά καταγγελίες για την ΑΑΔΕ, ενώ καταγράφονται και 13 υποθέσεις που έχουν να κάνουν με περιπτώσεις διαφθοράς. Μάλιστα, πέντε από αυτές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο εύρημα, ενώ οκτώ παραμένουν στα χέρια των ελεγκτών για περαιτέρω διερεύνηση.
Εν τω μεταξύ, την πόρτα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΑΑΔΕ έχουν ήδη διαβεί 450 υπάλληλοι, οι υποθέσεις των οποίων έχουν παραπεμφθεί στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικών διώξεων.
Ο νέος «πλοηγός» στους εσωτερικούς ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, έχει προβεί σ' ένα πλέγμα παρεμβάσεων αλλάζοντας ριζικά τη δράση της σε σχέση με τη φυσική και ψηφιακή απόσταση μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων.
Πλέον, ο φορολογικός έλεγχος έχει μεταφερθεί από τις 20 ΔΟΥ στην Αττική και τις έξι ΔΟΥ στη Θεσσαλονίκη σε τέσσερα Ελεγκτικά Κέντρα στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη. Από το 2024, οι έλεγχοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης…μοιράζονται βάσει αλγορίθμου και γίνονται από οποιοδήποτε Ελεγκτικό Κέντρο εντός της αντίστοιχης περιφέρειας. Ένα χρόνο μετά, το 2025, θεσπίστηκε η κατανομή των υποθέσεων να γίνεται μεταξύ όλων των Ελεγκτικών Κέντρων. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι υπόθεση των Κυκλάδων θα μπορεί να ελέγχεται στη Θεσσαλία και αντίστροφα.
Παράλληλα, τα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης διαθέτουν πλήρεις και σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, όπως για παράδειγμα ειδικά διαμορφωμένους χώρους για βιντεοσκόπηση των συναντήσεων με τους ελεγχόμενους. Επίσης, έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις πολιτών στα γραφεία των ελεγκτών και των Προϊσταμένων, ενώ αντίστοιχες αναβαθμίσεις έχουν προβλεφθεί να υλοποιηθούν και στην υπόλοιπη χώρα μέσα στο τρέχον έτος.
Επιπλέον, η Ανεξάρτητη Αρχή εισηγήθηκε διατάξεις που έγιναν νόμος του κράτους, για να επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση των ελέγχων και των συναντήσεων με τους ελεγχόμενους, ενώ το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο βρίσκεται σε τελικό στάδιο, μετά και τη σχετική επεξεργασία από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Οι επιτόπιοι έλεγχοι γίνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από ελεγκτές που προέρχονται από άλλες περιοχές και το ποσοστό επιτόπιων ελέγχων που γίνονται από ελεγκτές άλλων περιοχών, από 61%, το 2018, έφτασε το 72% το 2023.
Τέλος, οι έλεγχοι επιστροφών ΦΠΑ γίνονται μόνο στοχευμένα, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου από το κεντρικό ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από τις τοπικές ελεγκτικές υπηρεσίες. Το 90% των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αποδίδεται χωρίς έλεγχο.
Το χρονικό των ελέγχων από το 2017 μέχρι σήμερα
Από το 2017 έως σήμερα, η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν διενεργηθεί / πραγματοποιηθεί:
- 226 έλεγχοι διαδικασιών, για τον εντοπισμό αδυναμιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους
- 800 έλεγχοι για διερεύνηση ποινικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων, εκ των οποίων 146 εντόπισαν παραβάσεις
- 747 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης και 41 υπάλληλοι βρέθηκαν με αδικαιολόγητη προέλευση περιουσιακών στοιχείων
- Έχουν αξιολογηθεί 2.097 καταγγελίες προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ
- Έχουν διενεργηθεί 95 στοχευμένοι οικονομικοί και διαχειριστικοί έλεγχοι δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων
- Έχουν πραγματοποιηθεί 355 επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις κατά τόπους υπηρεσίες