Πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για όσους φορολογουμένους πραγματοποιούν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών δαπάνες άνω του 80% του εισοδήματός τους, επιπλέον έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες που καταβλήθηκαν με πλαστικό χρήμα και νέα όρια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το πλαστικό χρήμα, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί στο σύνολό του από τους πιστωτές της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή, από το 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να δικαιούνται την ισχύουσα έκπτωση φόρου θα πρέπει οι δαπάνες τους να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Ταυτόχρονα, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την υποχρεωτική τήρηση μηχανημάτων POS από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή για ψήφιση, προβλέπει:
• Διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ (αφορολόγητο) με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος.
• Εκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
• Οσοι επιτυγχάνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 80% του εισοδήματός τους, θα επιβραβεύονται με πρόσθετο αφορολόγητο ποσό.
• Οσοι ξεπερνούν τα όρια δαπανών που θα τεθούν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος μέσω τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής. Ενδεικτικά, για κάθε 1.000 επιπλέον ευρώ δαπανών, έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση.
• Για τους μόνιμους κατοίκους νησιών, όπου ίσχυε το υπό κατάργηση ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, θα ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούν (εντός του συνόλου των ανωτέρω νησιών) επιπρόσθετη έκπτωση από τον φόρο.
• Εξαιρέσεις από τη ρύθμιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών με κριτήρια την ηλικία, καθώς και τον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών. Ενδεικτικά, η άνω των 65 ετών φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο μέσω των καρτών.
• Υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών από φυσικά ή και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με σταδιακή ένταξη στο καθεστώς σύμφωνα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής καθώς και τον τόπο εγκατάστασης.
• Περαιτέρω μείωση των ανωτάτων ορίων για συναλλαγές που πραγματοποιούνται με μετρητά, σε όλους τους δυνατούς συναλλακτικούς συνδυασμούς της αγοράς (επιχείρηση προς επιχείρηση, επιχείρηση προς καταναλωτή, επιχείρηση προς Δημόσιο, καταναλωτή προς Δημόσιο).
• Παροχή στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
• Παροχή επιπλέον κινήτρων, με σκοπό την προώθηση των Ηλεκτρονικών Πληρωμών (π.χ. λοταρίες με ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.).
• Καταβολή μισθών στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά μέσω τραπεζικών συναλλαγών, για ετήσιους μισθούς άνω των 500 ευρώ.
• Διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, για την ηλεκτρονική διαβίβαση των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.
Με τον τρόπο αυτό, ρυθμίζεται η ηλεκτρονική διαβίβαση στο υπουργείο Οικονομικών των δεδομένων όλων των φορολογικών στοιχείων (π.χ. παραστατικά που σχετίζονται με χονδρικές ή λιανικές συναλλαγές), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των υπόψη παραστατικών (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) από τα πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, νομικά πρόσωπα κ.λπ.