Του Βασίλη Γεώργα
Στις Βρυξέλλες αποκλειστικά μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών και όχι απαραιτήτως σε επίπεδο επικεφαλής, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό προκειμένου τις επόμενες εβδομάδες να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για τεχνική συμφωνία. Η απόφαση αυτή του Eurogroup σημαίνει ότι οι δανειστές «εγκλωβίζουν» στην έδρα τους την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκδίδοντας απαγορευτικό για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, και υποβαθμίζοντας την «πολιτική διαπραγμάτευση» που επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση αποκλειστικά σε «τεχνικό θέμα» που θα λυθεί στις Βρυξέλλες.
Αν όντως η συζήτηση μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στο Brussels Group αυτό σημαίνει ότι ως επί το πλείστον οι τεχνοκράτες των τριών οργάνων (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM και ΔΝΤ) οι υπουργοί και στελέχη των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας κλπ, θα αναλάβουν την διαπραγμάτευση. Ενδεχομένως αυτό να γίνεται προκειμένου να μείνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ανεπηρέαστη από πολιτικές επιρροές λόγω της πίεσης που ασκείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στις Βρυξέλλες τόσο ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, όσο και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για να συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες τις διαπραγματεύσεις. «Η στρατηγική είναι να μείνουμε εδώ να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο για να κλείσουμε, ώστε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου», σημείωσε ο ίδιος κατά τη συνέντευξη τύπου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε πως η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί, ώστε κατά τη σύνολο του ΔΝΤ στις 21 Απριλίου, να μπουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Ο J. Dijsselbloem ερωτηθείς ειδικά για την συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup επισήμανε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο «κατάλληλο επίπεδο» στη βελγική πρωτεύουσα. Δεν διευκρίνισε εντούτοις εάν στις συναντήσεις θα λάβουν μέρος οι επικεφαλής της αποστολής των δανειστών, ενώ σημείωσε πως οι συμμετέχοντες θα εναλλάσσονται με βάση το περιεχόμενο κάθε συνάντησης και ανέφερε πως κάθε φορά θα είναι στο δωμάτιο «όποιος χρειάζεται».
Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem και ο Επίτροπος Moscovici όσο και ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling μίλησαν για «πρόοδο» αλλά έδωσαν την αίσθηση του επείγοντος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκαν σε «εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες» καθώς η καθυστέρηση προκαλεί ζημιά στην ελληνική οικονομία , ενώ ειδικά ο πρόεδρος του ESM ήχησε συναγερμό τονίζοντας ότι η επόμενη δόση που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα είναι τον Ιούλιο και μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
«Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού», ήτοι τα μέτρα 3,6 δις. ευρώ που ζητείται να ψηφίσει η Ελλάδα για το 2019-2020, αποτελούν σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup τα ανοιχτά θέματα για τα οποία υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Σύμφωνα με τον J. Dijsselbloem «σκοπός των συζητήσεων που θα γίνουν ταυτόχρονα και σε πολλά επίπεδα στις Βρυξέλλες είναι να συμφωνήσουμε σε ένα βασικό πακέτο πολιτικών». Ο ίδιος επισήμανε πως ενώ το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου δεν υπάρχει καμία υπόσχεση για το πότε θα κλείσει συμφωνία, αλλά εξέφρασε την ισχυρή βούληση όλων των μελών να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις και του Pierre Moscovici ο οποίος ανέφερε ότι «όλοι υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και στην ανάπτυξη. Γι'' αυτό αποφασίσαμε πως θα υπάρχουν συγκεκριμένες και ταχύτατες εργασίες, θα ενεργοποιηθούν πολλές διεργασίες ταυτόχρονα για να κλειδώσουμε τα ανοιχτά θέματα. Αν συνεχιστεί η πρόοδος θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση γιατί η επιτυχία του προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων μας».
Σε ερώτηση για τις αποφάσεις που αφορούν στο χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρόεδρος του Eurogroup κράτησε μικρό καλάθι. Διευκρίνισε πως «πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων, και μετά οι θεσμοί θα συζητήσουν για το χρέος. Αν η συζήτηση αποφέρει καρπούς και είναι επιτυχής, θα επιστρέψουμε στο Eurogroup και θα δούμε πως θα συνεχίσουμε»…
Photo by Sooc
Διαβάστε ακόμα:
- P. Moscovici: Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ - Εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα