"Στόχος μας είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Θεσσαλονίκη 2030 παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης" όπου παρουσιάστηκε η στρατηγική "Θεσσαλονίκη 2030 για την αστική ανθεκτικότητα".
"Η δική μας λογική στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πρακτικής που ακολουθήθηκε στο παρελθόν παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Κινούμαστε στον άμεσο άξονα και στο μεσομακροπρόθεσμο. Ο άμεσος έχει να κάνει με την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Για το σκοπό αυτό κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πηγών που έχουμε στη διάθεσή μας και τη δημιουργία νέων για να καλυφθούν οι ανάγκες" είπε. Πρόσθεσε, ότι ο μεσομακροπρόθεσμος αναπτυξιακός σχεδιασμός προβλέπει την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου του παρελθόντος, με έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία συνεργασιών, ειδικά σε τομείς με πλεονεκτήματα, όπως εκείνοι της αγροδιατροφικής τεχνολογίας, της πληροφορικής, των επικοινωνιών, της ενέργειας και των μεταφορών.
Για το πρόγραμμα της αστικής ανθεκτικότητας επισήμανε, ότι η ανθεκτικότητα στην οποία αναφέρεται το πρόγραμμα περιλαμβάνει όχι μόνο την προστασία της πόλης από φυσικές καταστροφές, αλλά και την αντιμετώπιση μιας σειράς στρεσογόνων παραγόντων που επιβαρύνουν και αποδυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό της πόλης, όπως η ανεργία, η φτώχεια και η περιθωριοποίηση πληθυσμιακών ομάδων. Υπογράμμισε, ότι το υπουργείο αποδεικνύει έμπρακτα τη διάθεσή του και την πολιτική προτεραιότητα που δίνει σε έναν τέτοιο σχεδιασμό.
"Αντίστοιχα σχέδια θέλουμε να υλοποιήσουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή από τους 11 δήμους μπορούν να μας οδηγήσουν στην εκπόνηση ενός αντίστοιχου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης και για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και συμπληρωματικότητα με άλλα εργαλεία, όπως είναι και το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας", είπε και διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν θα προβεί σε βαρύγδουπες εξαγγελίες για τα κονδύλια που θα διατεθούν, αλλά, αντίθετα, πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η ωρίμανση έργων και στη συνέχεια να εξεταστούν οι πηγές χρηματοδότησης για κάθε ένα έργο ξεχωριστά.
Επίσης, ανακοίνωσε, ότι η κυβέρνηση προχωρά, αμέσως μετά το Πάσχα και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στην υλοποίηση ενός προγράμματος 13 περιφερειακών συνεδρίων, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπου θα κληθούν όλοι οι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. "Θα συζητήσουμε ανοιχτά το σχέδιο με τις τοπικές κοινωνίες, θα ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και τις ανάγκες και θα εκπονήσουμε έναν σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η επτάχρονη κρίση που έχουμε περάσει", πρόσθεσε.
Εξάλλου, η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κορίνα Κρετού, (Corina Cretu) σε χαιρετισμό της προς την ημερίδα χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως παράδειγμα ανθεκτικότητας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, της μετανάστευσης και των κλιματικών αλλαγών και τόνισε ότι οι λύσεις που θα αναζητηθούν θα πρέπει να προέρχονται από εμάς τους ίδιους. "Υποστηρίζουμε καινοτόμες δράσεις. "Μαζί" είναι η λέξη κλειδί" πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC