Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Το αφήγημα της «μεταμνημονιακής» Ελλάδας παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης του «πολυνομοσχεδίου - σκούπα». «Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος. Ολοκληρώνεται μέρος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε ξεκινώντας και υποστήριξε ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και των μνημονίων.
Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι πολίτες βλέπουν φως και διέξοδο, κι αυτό γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πείσει και τους τελευταίους διαφωνούντες, έκανε μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τις «δύσκολες επιλογές του 2015». Υπογράμμισε, ότι δεν ήθελε «να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια της θεωρίας αλλά να δρα πρωταγωνιστικά, όχι περιμένοντας κάποια στιγμή τη Δευτέρα παρουσία». «Πήραμε δύσκολη και ιστορική απόφαση χωρίς βεβαιότητα ότι θα μας βγει, να δώσουμε τη μάχη να λερώσουμε τα χέρια αλλά να μην αποδράσουμε. Και τότε όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι θα την χάσουμε. Ξέχασα ότι η ιστορία διαρκεί πολύ και θα κριθούμε από την ιστορία», επισήμανε και εκτίμησε ότι «το ερχόμενο καλοκαίρι αφήσουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο από 74 και μετα».
Την ίδια ώρα, άπλωσε ασπίδα προστασίας τόσο στην Θεανώ Φωτίου όσο και στην Έφη Αχτσίογλου αφενός για τα οικογενειακά επιδόματα και αφετέρου για το ζήτημα με τις απεργίες. «Είναι υποκρισία να μιλάμε για τα οικογενειακά επιδόματα. Εγκρίναμε 260 εκ ευρώ περισσότερα για το παιδί, φτάνει το κονδύλι από 650 εκ στα 910 εκ και αυτή η αύξηση συμβαδίζει με προσπάθεια εξοροθολογισμού στη διανομή επιδομάτων», είπε αρχικά και μίλησε για «αδικία έναντι των οικογενειών με ένα ή με δύο παιδία». Παράλληλα, χαρακτήρισε «σκοπίμως στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα, την ώρα που κατά τον ίδιο «είναι χιλιάδες τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί και δεν έχουν τη δυνατότητα».
Να σημειωθεί ότι ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη Θεανώ Φωτίου που υποστήριξε ότι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ! Κι αυτό διότι κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έδινε χρήματα σε αυτές τις δύο κατηγορίες για… ψηφοθηρικούς λόγους. «Αν δεν είναι αυτός λαϊκισμός, τι είναι λαϊκισμός;», διερωτήθηκε κοιτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως, προανήγγειλε ότι θα εξεταστούν λύσεις ώστε όσοι υποστούν απώλειες να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων που έχασαν.
«Είναι παραπλάνηση το ζήτημα της απαρτίας για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «καλύπτοντας» πλήρως την Ε. Αχτσίγολου. Εξήγησε ότι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «είχαμε τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και την θέσπιση ανταπεργίας από την πλευρά των εργοδοτών και τον συνδικαλιστικό νόμο που υπήρχε η απαίτηση για την ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών». Συνεπώς κατά τον Α. Τσίπρα η κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο δυνατό, «καθώς πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποτρέψαμε ανταπεργία, την απελευθέρωση των απολύσεων και έμεινε η αλλαγή στην απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαπραγμάτευση καταλήγει σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις».
Σε ότι αφορά τη εισολή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας επέλεξε να μην… καταγγείλει τη στάση του, διότι «θα ήταν υπερβολή να ζητάμε από το ΠΑΜΕ να καταλάβει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», αλλά ζήτησε την επόμενη φορά να γίνει διάλογος χωρίς σπασμένες τζαμαρίες και ΜΜΕ. «Θέλω να καταγγείλω ως ψευδές και ανήθικο είναι η καμπάνια με το επιχείρημα ότι η ρύθμιση καταργεί την απεργία και το ασύστολο ψεύδος ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις απαιτήσεις δανειστών και ΣΕΒ για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», κατέληξε ο Α. Τσίπρας.
Τέλος, εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή.
Φωτογραφία Intime News