Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σε αλλαγές βασικών διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο αφενός να επιλυθούν προβλήματα που οδηγούσαν σε επιβαρύνσεις αφετέρου να αποτελέσουν κίνητρα για την συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Συγκεκριμένα θα τροποποιηθεί το άρθρο 16 του νομοσχεδίου με το οποίο παρέχεται έκπτωση φόρου 40% για την επισκευή ακινήτων.
Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι και προφανώς δεν θα έκαναν χρήση αυτής. Η διάταξη αναφέρει ότι «σε περίπτωση, εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α' της παρ. 3 του άρθρου 39 μέχρι και την 31.12.2026». Αυτό σημαίνει ότι όποιος κάνει χρήση της νέας διάταξης που προβλέπει έκπτωση 40% χάνει τη μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναστολή έκπτωσης του 5% προβλέπεται να ισχύσει μέχρι και το τέλος του 2026 δηλαδή για μια ολόκληρη επταετία. Για παράδειγμα: Ιδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ακίνητα 24.000 ευρώ επικαλείται τιμολόγια τεχνικών, έτους 2020, ύψους 1.000 ευρώ, για τα οποία θα δικαιούται επιστροφή 400 ευρώ, και συγκεκριμένα 100 ευρώ ανά έτος. Αυτομάτως όμως θα χάσει την έκπτωση του αφορολόγητου 5% από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο σε μία επταετία μειώνει το φόρο κατά 5.572 ευρώ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τεθεί η νέα ευνοϊκή διάταξη σε ισχύ παράλληλα με τη μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος από ενοικίαση ακινήτων.
Αλλαγές έρχονται και στη διάταξη για τις αποδείξεις. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αποφασίσθηκε ωστόσο να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους φορολογούμενους ή εναλλακτικά οι δαπάνες για διατροφή να περιλαμβάνονται μαζί με τα έξοδα για δάνεια, φόρους και ενοίκια στο άθροισμα δαπανών, το οποίο, αν υπερβαίνει το 60% του εισοδήματος, περιορίζει το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών από το 30% στο 20% του εισοδήματος.
Στην τροποποίηση του άρθρου 6 του νομοσχεδίου το οποίο αφορά τους περιστασιακά εργαζόμενους αναμένεται να προχωρήσει επίσης το οικονομικό επιτελείο. Το άρθρο τους αντιμετωπίζει ως επιχειρηματίες και τους φορολογεί από το πρώτο ευρώ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Ειδικότερα, στην περίπτωση που διατηρηθεί η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου οι περιστασιακά εργαζόμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο όριο. Σήμερα με βάση τη ισχύουσα διάταξη το δηλωθέν εισόδημα των φορολογούμενων εφόσον δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα το ποσό των 9.500 ευρώ φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο. Όπως προαναφέρθηκε με το σχέδιο νόμου η ευνοϊκή αυτή διάταξη καταργείται.