Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Δύο πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις, δύο ενέργειες που συνδέονται άμεσα με σημαντικές φυσιογνωμίες του τραπεζικού κλάδου, έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να επηρεάσουν καθοριστικά το επιχειρηματικό και τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα.
Σε μία εποχή που τα τραπεζικά νέα περιορίζονται στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν για τους εγχώριους χρηματοπιστωτικούς ομίλους οι καθυστερήσεις σε κάθε αξιολόγηση, η είσοδος του κ. Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα και η ανάληψη της θέσης του CEO της Credicom από τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, αποτελούν δύο πολύ σημαντικά γεγονότα με σημειολογική αλλά και ουσιαστική σημασία.
Από τη μία πλευρά, ο πρώην πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, ο εμπνευστής, δημιουργός και αναμορφωτής του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη χώρα. Ο κ. Μιχάλης Σάλλας έγινε στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Τράπεζα, ποντάροντας στις προοπτικές που ανοίγονται για την περιφερειακή ανάπτυξη, σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Παράλληλα, μέσω της Lyktos, απέκτησε συμμετοχή 20% στην Wealth Financial Services, μία ιδιαίτερα δραστήρια εταιρεία στον χρηματοοικονομικό χώρο, με χαρτοφυλάκιο άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς και επί χρόνια στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Credicom, την οποία εξαγόρασε το fund Atlas Merchant Capital από την Credit Agricole.
Τι δείχνουν τα συγκεκριμένα deals; Πρώτον, ότι η αγορά αλλάζει και οι συνθήκες μεταβάλλονται και δεύτερον, ότι η επόμενη ημέρα της κρίσης φέρνει τον επιχειρηματικό κόσμο αντιμέτωπο με μία νέα πραγματικότητα, όπου οι ευκαιρίες δεν λείπουν.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν τις προθέσεις και τις βλέψεις των δύο ανδρών, η σημασία της «επιστροφής» τους θα αποδειχθεί σε… δεύτερο χρόνο. Αφενός διότι και τα δύο project προϋποθέτουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ομαλότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται στο «κόκκινο». Αφετέρου, για να «τρέξουν», αποδώσουν και να έχουν απτά αποτελέσματα θα χρειαστεί χρόνος.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι και μόνο το γεγονός πως δύο από τις πιο προβεβλημένες και σημαντικές φυσιογνωμίες του εγχώριου τραπεζικού χώρου επανέρχονται στην κεντρική σκηνή, αρκεί για να πυροδοτήσει μία σειρά σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο ένας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας και ο άλλος επιλέγει το πεδίο των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων, υπό τη στήριξη του fund Atlas Merchant Capital, συνιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην επικεφαλής της Barclays, Bob Diamond.
Η Κρήτη και η περιφερειακή ανάπτυξη
Τα επόμενα βήματα της Παγκρήτιας Τράπεζας θα γίνουν γνωστά μέσα στο προσεχές διάστημα, ωστόσο, η είσοδος του πολύπειρου τραπεζίτη έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στην Κρήτη, καθώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανάπτυξη των εργασιών της.
Με επίκεντρο τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Παγκρήτια αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη μετεξέλιξη του κλάδου των συνεταιριστικών τραπεζών. Κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αξιοποίησή τους.
Πριν λίγους μήνες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι ένα νέο κύμα συνεταιριστικών τραπεζών είναι συστατικό της αναπτυξιακής πολιτικής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία συνεταιριστικών στο πρότυπο λειτουργίας των γερμανικών Sparkassen.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτη του ινστιτούτου Levy, το 2014, της οποίας συγγραφέας ήταν ο νυν υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφέρεται η σπουδαιότητα της προώθησης ενός προγράμματος για την ανάπτυξη ενός δικτύου χρηματοδοτικών συνεταιρισμών και γίνεται σύγκριση με τις συνεταιριστικές τράπεζες στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε ξαναγίνει συζήτηση για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός δικτύου αυτόνομων ταμιευτηρίων ή και συνεταιριστικών τραπεζών στα πλαίσια του προτύπου που επικρατούν στη Γερμανία, ενώ έχει προσφερθεί, μάλιστα, οικονομική και τεχνική στήριξη από την Ένωση Γερμανικών Ταμιευτηρίων, όμως το θέμα δεν προχώρησε.
Η… τελευταία τραπεζική άδεια
Σε ότι αφορά το εγχείρημα του οποίου θα ηγηθεί η κ. Θωμόπουλος, επελέγη μία υφιστάμενη τραπεζική οντότητα, η οποία είναι η… τελευταία διαθέσιμη, καθώς το πότε θα δοθεί ξανά νέα τραπεζική άδεια στην Ελλάδα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας και από τους… εκάστοτε Θεσμούς.
Το βάρος αναμένεται να πέσει στην αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων, παρέχοντας «λύσεις και επενδύσεις», όπως ο ίδιος ο κ. Θωμόπουλος έχει δηλώσει. Σημειώνεται δε, ότι πρόκειται για την πρώτη επενδυτική κίνηση του Bob Diamond στην Ευρώπη, για την οποία μάλιστα ο Αμερικανός τραπεζίτης δηλώνει ενθουσιασμένος, επισημαίνοντας τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου για funds με σημαντική τεχνογνωσία.
Υπεύθυνοι για τον καθορισμό του προσανατολισμού των δραστηριοτήτων της τράπεζας είναι ο Άνθιμος Θωμόπουλος και η Αναστασία Σακελλαρίου, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στις βασικές επιδιώξεις της τράπεζας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική αντιμετώπιση προβλημάτων. Από τη διαχείριση υποχρεώσεων, μέσω της αξιοποίησης των σχετικών διατάξεων του νόμου, μέχρι τη λειτουργική αναδιάρθρωση και την κεφαλαιακή ενίσχυση, με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Credicom αναμένεται να απευθυνθεί και σε άλλους επενδυτές που θα συμβάλλουν στην καλύτερη χρηματοδότηση των project αναδιάρθρωσης.
Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Credicom, με τον Matthew Dewitt Hansen, επικεφαλής του Atlas σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη, στη θέση του προέδρου. Εκτελεστικό μέλος είναι η κ. Σακελλαρίου, μη εκτελεστικά μέλη ορίστηκαν οι κ.κ. David Ira Schamis, Timothy James Kacani και John Sims Sawyer, ενώ ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ορίστηκε ο κ. Δημήτριος Πασσας.