Όλη η συζήτηση για τον νέο φορολογικό νόμο (από χθες το βράδυ) επικεντρώθηκε ουσιαστικά σε ένα άρθρο: αυτό που επιβάλλει τον νέο τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων. Όμως, αν το δει κανείς ποσοτικά, δεν είναι αυτό που εκτιμάται ότι θα φέρει τα περισσότερα φορολογικά έσοδα. Το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων πρέπει να αποδώσει περί τα 730 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το πλέγμα των υπόλοιπων διατάξεων είναι αυτό που θα πρέπει να αποδώσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό δεν γράφεται ακόμη σε κανέναν προϋπολογισμό (τουλάχιστον όχι ανοικτά) αλλά ο στόχος είναι στόχος.
Από σήμερα που το νέο φορολογικό είναι πλέον νόμος του κράτους, θα πρέπει εκατοντάδες χιλιάδες να αλλάξουν συνήθειες. Όποιος θελήσει να πληρώσει με μετρητά κάτι που κοστίζει πάνω από 500 ευρώ θα πρέπει να το σκεφτεί όταν το πρόστιμο που θα πληρώσει, αν εντοπιστεί, μπορεί να φτάσει και στο διπλάσιο της συναλλαγής. Και πώς θα με πιάσουν; Θα σκεφτεί κανείς. Όταν πλέον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με ηλεκτρονικό τιμολόγιο, πόσο δύσκολο θα είναι να αναζητηθεί και το παραστατικό για την ηλεκτρονική πληρωμή;
Όταν οι επαγγελματικές δαπάνες θα εκπίπτουν από τα έσοδα μόνο αν υπάρχει τιμολόγιο, δεν θα είναι πλέον και τόσο εύκολο να δηλώνει ο καθένας δαπάνες μαϊμού ακόμη και χωρίς παραστατικά. Ακόμη και το εικονικό τιμολόγιο θέλει πολύ προετοιμασία. Θα πρέπει να κοπεί το ηλεκτρονικό παραστατικό, να ενημερωθεί το my data και να γίνει η ηλεκτρονική πληρωμή.
Όποιος θελήσει να κάνει εικονική συναλλαγή και ταυτόχρονα έχει εμπιστοσύνη να πληρώσει χρήματα για υπηρεσία που δεν του προσφέρθηκε ποντάροντας στο ότι ο έταιρος της συναλλαγής θα φέρει τα χαρτονομίσματα στη σακούλα, θα πρέπει να ξέρει εκ των προτέρων ότι είναι πολλά τα ηλεκτρονικά ίχνη.
Να πάμε στα POS; Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση που θα επεκτείνει τα Pos σε ακόμη 35 κλάδους που σημαίνει ότι χιλιάδες θα πρέπει να εγκαταστήσουν τα μηχανάκια. Μεταξύ αυτών, ταξί και πάγκοι λαϊκών. Ίσως για τα ταξί, αυτό το μέτρο αποδειχτεί και πιο… επιζήμιο από το νέο σύστημα φορολόγησης διότι πλέον ο τζίρος θα αρχίσει να «φουσκώνει» μήνα με τον μήνα και χρόνο με το χρόνο τουλάχιστον στα χαρτιά της εφορίας.
Αναφοράς ιδιαίτερης χρίζει και το νέο σύστημα πληρωμής της αγοραπωλησίας ακινήτων. Όχι ότι περιμένει κανείς ότι το συμβόλαιο θα γράφει από εδώ και πέρα ότι πληρώθηκε τίμημα με μετρητά. Τα εκτός συμβολαίου μπορεί να εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με σακούλα. Όμως το συμπέρασμα είναι ότι λίγο από εδώ και λίγο από εκεί, δημιουργούνται πιέσεις για να σταματήσει η κυκλοφορία του χρήματος στη φυσική μορφή του.
Από εκεί περιμένει και το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει τα δύο δισ. ευρώ. Από τον ΦΠΑ. Από το ηλεκτρονικό χρήμα που όταν κινείται αφήνει ίχνη άρα και «πηγή» για φορολογικά έσοδα.