Altec: Από τα μεγαλεία του '99 στην εν λειτουργία εκκαθάριση

Altec: Από τα μεγαλεία του '99 στην εν λειτουργία εκκαθάριση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένας όμιλος που καθ'' όλη τη δεκαετία του ''90 αποτέλεσε την... επιτομή του success story φτάνοντας να έχει τέσσερις εταιρείες στο χρηματιστήριο, σ'' έναν κλάδο, αυτόν της πληροφορικής που ήταν «παρθένος» στην Ελλάδα, δείχνει να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει οτιδήποτε σώζεται.

Ο λόγος για τον πάλαι ποτέ μεγάλο όμιλο πληροφορικής της χώρας Altec, που για πολλά χρόνια είχε το πλεονέκτημα σ'' όλα τα projects πληροφορικής του δημοσίου, εκεί που άλλωστε μπόρεσε και «χτύπησε» τις κορυφαίες δουλειές του.

Πλέον, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και κρίσης, όχι μόνο δεν είναι τίποτα ίδιο στο χώρο της πληροφορικής – που άλλωστε είναι χώρος με ιλιγγιώδεις μεταλλάξεις και ραγδαίες εξελίξεις - αλλά οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να αλλάξουν τακτική, κόβοντας την «τυφλή» ρευστότητα.

Τα τελευταία χρόνια η Altec αντιμετωπίζει μεγάλα ζητήματα, έχοντας μόνιμα αρνητικά ίδια κεφάλαια, με το βραχνά του δανεισμού να είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, παράλληλα με τη μείωση των προσφερόμενων έργων.

Η Altec έχοντας 101,6 εκατ. ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια, δυσβάστακτο δανεισμό και μόνιμα ζημιές τα τελευταία χρόνια, μπαίνει σε καθεστώς εν λειτουργία εκκαθάρισης, καθώς χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου και οι τράπεζες που έχουν το πρόσταγμα αρνούνται να βάλουν νέα κεφάλαια.

Η μετοχή της Altec βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. από την 1η Δεκεμβρίου του 2015 μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και όλα αυτά, παρ'' ότι εξακολουθεί να έχει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, έχοντας ακόμη project σε εξέλιξη, απασχολεί περί τους 350 εργαζομένους, ενώ το 2015 έκανε ένα κύκλο εργασιών 26,5 εκατ. ευρώ.

Σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης

Στη χθεσινή επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση, οι βασικοί μέτοχοι, που πλέον είναι οι τράπεζες, ψήφισαν υπέρ της υπαγωγής της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 106(ια) του 3588/2007, ήτοι σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία.

Η πρόταση έγινε δεκτή από την πλευρά των μετόχων – τραπεζών με ποσοστό 40,552%, ενώ η απόφαση θα πρέπει να λάβει και δικαστική έγκριση. Αντιθέτως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Altec κ. Θανάσης Αθανασούλης που εκπροσωπούσε το 18,168% του μετοχικού κεφαλαίου, εξέφρασε την επιφύλαξή του, ψηφίζοντας λευκό.

Ο κ. Αθανασούλης επιφυλάχτηκε καθώς διότι δεν διευκρινίστηκε αν η πρόταση των μετόχων – τραπεζών αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο σχέδιο, το οποίο ικανοποιεί καίρια θέματα, που αφορούν στην συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, στα θέματα των εργαζομένων καθώς στην εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς το Δημόσιο, ή αν αποτελεί μία μη συστηματικά μελετημένη ενέργεια, που θα απαξιώσει περαιτέρω τις βασικές αξίες του ομίλου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αθανασούλης τόνισε ότι θα συμπράξει και θα συναινέσει μόνο σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου το οποίο κατά σαφή και συγκεκριμένο τρόπο θα διασφαλίζει: - την συνέχιση των λειτουργιών που έχουν αποδειχθεί βιώσιμες και με θετικά αποτελέσματα, -την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς το Δημόσιο -την πλήρη και ομαλή ολοκλήρωση των έργων του Δημοσίου που έχει αναλάβει και εκτελεί η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Altec Interration A.E. και τέλος -τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όμως, πλέον, δεν αποφασίζει ο κ. Αθανασούλης για τις εξελίξεις στην εταιρεία...

Η άνοδος και η πτώση του κλάδου της πληροφορικής

Κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής πυραμίδας του ''99 η μετοχή της Altec ήταν το απόλυτο hot story, με τον όμιλο να φτάνει να αποτιμάται περί το 1 τρισ. δραχμές, «παίζοντας» σ'' όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία και τις ανά την επαρχία ΑΕΛΔΕ ως το σίγουρο γκανιάν.

Τα χρόνια πέρασαν, οι δυσκολίες σ'' όλο τον κλάδο της πληροφορικής βγήκαν σταδιακά στην επιφάνεια, κάτι που μοιραία άγγιξε και όλες τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου και φυσικά την Altec.

Και βεβαίως, δεν ήταν (μόνο) ελληνικό σύμπτωμα η φούσκα της πληροφορικής που «έσκασε» περί το 2001 στην Αμερική συμπαρασύροντας δεκάδες εταιρείες dot com, που γκρεμίστηκαν επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος της πληροφορικής από το 1995 έως το 2001 φάνταζε ως το απόλυτο success story, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλοι όμιλοι όπως η Πουλιάδης & Συνεργάτες έφτασαν να έχουν έως και πέντε θυγατρικές εισηγμένες, καρπούμενοι υπεραξίες που τελικά ήταν μόνο... προσωρινές και αποκλειστικά χρηματιστηριακές.

Ο όμιλος Altec έφτασε γύρω στο 2000 να έχει τέσσερις εισηγμένες, τη μητρική καθώς και τις Sysware, Unisoft και Microland.

Τελικώς, ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους ομίλους πληροφορικής που διασώθηκε ήταν ο όμιλος Info Quest του τωρινού προέδρου του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσα, κάτι που κυρίως οφείλεται όχι στα έργα... πληροφορικής αλλά στην ευφυέστατη - αυξημένου ρίσκου - απόφαση να μπει στις τηλεπικοινωνίες μέσω της ίδρυσης της Q-Telecom την οποία και πούλησε αργότερα περί τα 335 εκατ. ευρώ.

Altec: Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη των 90''s και η... κορύφωση του ''99  

Η εταιρεία Altec ιδρύθηκε το 1986, από τους Αθανάσιο Αθανασούλη και Γιώργο Βαλσαμίδη, όταν η πληροφορική ήταν στα... σπάργανα στη χώρα μας, ενώ ελάχιστοι ήταν και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες, όσο και σε ιδιώτες.

Η εταιρεία – όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες του χώρου (Πουλιάδης, Info Quest, Computer Logic), βρίσκοντας... παρθένο το έδαφος σε ότι αφορά τη διείσδυση των νέων τεχνολογικών και της πληροφορικής στη χώρα, γνώρισε ιλιγγιώδη ανάπτυξη για τα επόμενα περίπου 15 χρόνια και έως το 2001. Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, κόμματα και άλλοι φορείς ήταν το πεδίο... δόξης λαμπρόν για την εταιρεία, που είχε τη μερίδα του λέοντος σ'' όλες τις δουλειές του δημοσίου.

Μεταξύ άλλων στο πελατολόγιο της Altec ήταν υπουργεία (Γεωργίας, Ναυτιλίας, Τύπου, Οικονομικών, Εμπορίου), δημόσιοι οργανισμοί (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ κ.λπ.), κρατικές τράπεζες, νοσοκομεία κ.α.

Δεν ήταν τυχαίο που η Altec αναγνωρίστηκε από τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού, που της ανέθεσαν τη διάθεση και την προώθηση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

Κατά τη διάρκεια του 1993 επιτεύχθηκε μια σημαντική συνεργασία με την Hewlett Packard σύμφωνα με την οποία η Altec ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της στη χώρα μας (PCs, Scanners, Εκτυπωτές, Αναλώσιμα).

Το 1995 ήταν έτος σταθμός, καθώς η εταιρεία μπήκε στο Χ.Α. με την ανάπτυξή της να συνεχίζεται για την επόμενη 6ετία.

Το Νοέμβριο του 1996 πέτυχε συμφωνία με την IBM, τη μεγαλύτερη εταιρία πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 1997 ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της Intel, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο στην παραγωγή επεξεργαστών για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

Την ίδια χρονιά πραγματοποιεί τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αντλώντας συνολικά κεφάλαια ύψους 6,5 δισ. δρχ.

Στην τριετία 1998-2000, η εταιρεία ακολούθησε μία δυναμική επεκτατική πολιτική στο χώρο της Υψηλής Τεχνολογίας, μέσα από εξαγορές, στρατηγικές συνεργασίες και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων.

Με διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου ο όμιλος «σήκωσε» περισσότερα από 50 δισ. δραχμές από την αγορά, ενώ – όπως προαναφέρθηκε - έφτασε να «κοστολογείται» από πλευράς κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α. κοντά στο 1 τρισ. δραχμές, «απειλώντας»... τράπεζες!

Το 2001, αποφασίστηκε η ριζική αναδιάρθρωση των εταιρειών του ομίλου Altec με τη συγχώνευση δι'' απορροφήσεως των (τότε εισηγμένων) εταιρειών Sysware και Unisoft και της Stat από τη μητρική.

Τα αποτελέσματα του 2015

Παρά την κρίση των τελευταίων πολλών ετών, η εταιρεία Altec εξακολουθεί να έχει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, έχοντας ακόμη σημαντικά projects σε εξέλιξη, ενώ στο τέλος του 2015 απασχολούσε – στον όμιλο – 347 εργαζόμενους έναντι 393 στα τέλη του 2014. Το 2015 ο όμιλος παρουσίασε κύκλο εργασιών 26,5 εκατ. ευρώ, έναντι 22,6 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ είχε ζημιές 12,15 εκατ. ευρώ, έναντι ζηµιών 3,56 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα αποτελέσµατα προ φόρων, χρηµατοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσµάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) για τον Όµιλο ήταν ζημιές 3,90 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι κερδών 1,1 εκατ. του 2014.

Ποιοι ελέγχουν την Altec

Ποσοστό 41,7% ελέγχουν οι τράπεζες, 31,94% είναι free float, ενώ 18,17% ελέγχει ο κ. Αθανάσιος Αθανασούλης. Πιο αναλυτικά, η Eurobank ελέγχει 13,22% των μετοχών, η Πειραιώς 14,88%, η Εθνική 12,44% και η Alpha Bank 6,59%.

Τι περιλαμβάνει το άρθρο 106

* Κατ'' αρχήν, η υπαγωγή μιας επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία δεν συνιστά από μόνη της σπουδαίο λόγο για την καταγγελία εκκρεμών συμβάσεων, ούτε αποτελεί λόγο ανάκλησης διοικητικών αδειών.

* Η αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή πιστωτές του οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον 20% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη. Η συζήτηση της αίτησης ενώπιον του δικαστηρίου ορίζεται εντός είκοσι ημερών από την υποβολή της και η απόφαση του δικαστηρίου εκδίδεται εντός ενός μηνός από τη συζήτηση.

* Από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και μέχρι την απόρριψή της ή την πάροδο της προθεσμίας, αναστέλλεται η εξέταση τυχόν αίτησης πτώχευσης, ενώ σε περίπτωση μεταβίβασης του ενεργητικού της επιχείρησης του οφειλέτη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, τυχόν εκκρεμείς αιτήσεις πτώχευσης απορρίπτονται.

* Επίσης, κύριες παρεμβάσεις μπορούν να ασκηθούν μόνον από πιστωτές που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 60% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένου του 40% των τυχόν εμπραγμάτων ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών.

* Το πτωχευτικό δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση, αν προβλέπει, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την έκθεση του εκκαθαριστή, ότι η υπαγωγή στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης βελτιώνει τις πιθανότητες διατήρησης της επιχείρησης και διάσωσης θέσεων εργασίας χωρίς να παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών.

* Η Απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα, εκτός εάν άλλως προβλέπεται στο παρόν.

* Ο εκκαθαριστής εγκαθίσταται με τη βοήθεια της Δημόσιας Αρχής στη διοίκηση της επιχείρησης, συντάσσει αμελλητί απογραφή των στοιχείων της επιχείρησης και κάθε πληροφορία χρήσιμη για την εικόνα του ενεργητικού της.

* Μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την εγκατάστασή του στην επιχείρηση, ο εκκαθαριστής δημοσιεύει (σε εφημερίδες, στο Γ.Ε.ΜΗ. και στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων) το σύνολο του του ενεργητικού της υπό εκκαθάριση επιχείρησης.

* Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές παραλαμβάνουν από τον εκκαθαριστή το Υπόμνημα Προσφοράς και διεξάγουν έλεγχο για τα πωλούμενα στοιχεία της επιχείρησης, αφού υπογράψουν Συμφωνία Εχεμύθειας.

* Ο εκκαθαριστής μέσα σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από τη μεταβίβαση του ενεργητικού της επιχείρησης κατά τα προαναφερόμενα υποχρεούται να δημοσιοποιήσει, με τον τρόπο που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος, Πρόσκληση Αναγγελίας Απαιτήσεων των πιστωτών.

* Οι πιστωτές αναγγέλλουν τις απαιτήσεις τους μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από τη δημοσιοποίηση της Πρόσκλησης.