Σε roller coaster, το παιχνίδι του λούνα παρκ με τις έντονες και απότομες αυξομειώσεις παραπέμπει η πορεία της ζήτησης και των συναλλαγών στα ακίνητα από την Κίνα. Το 2018 οπότε λόγω και των σημαντικών αποδόσεων του Airbnb, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων είχε καταλήξει σε Κινέζους. Μάλιστα, είχαν φτάσει σε σημείο να αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες σε περιοχές, όπως τα Εξάρχεια τις οποίες μετέτρεπαν σε επιπλωμένα διαμερίσματα που... μοσχοπουλούσαν ή ενοικίαζαν μέσω Airbnb. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, αλλά και της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κολοσσού Evergrande που προκάλεσε συστημικό σοκ στην κινεζική αγορά ακινήτων, οι Κινέζοι έχουν ισχνή παρουσία στο ελληνικό real estate την τελευταία διετία.
Ωστόσο, πλέον, οι αγοραστές από τη χώρα του Δράκου φαίνεται να επιστρέφουν στο ελληνικό real estate. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Henley & Partners, που εξειδικεύεται σε συναλλαγές μέσω Χρυσής Βίζας, από την κινεζική ενδοχώρα και το Χονγκ Κονγκ τα αιτήματα απόκτησης ακινήτου αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Μία από τις αιτίες της ανόδου σχετίζεται με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο πρόγραμμα Χρυσή Βίζα στην Πορτογαλία που ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό έναντι του ελληνικού. Ενδεικτικό, δε, της επιστροφής των Κινέζων είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του 40% της ζήτησης, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με αυτόν για το σύνολο του 2020.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Enterprise Greece, μέχρι και το 2021 (για τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο φορέας δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη δεδομένα), από την έναρξη ισχύος του προγράμματος το 2014, έχουν χορηγηθεί περίπου 9.610 άδειες διαμονής σε μεμονωμένους επενδυτές και συνολικά 28.767 άδειες, υπολογίζοντας και τα μέλη των οικογενειών τους. Η μεγαλύτερη αγοραστική ομάδα με μερίδιο της τάξεως του 66,6% είναι οι Κινέζοι με 6.405 άδειες. Ακολουθούν με 605 άδειες οι επενδυτές από την Τουρκία, με την πρώτη τριάδα να κλείνει με τους επενδυτές από τη Ρωσία, που έχουν λάβει 576 άδειες παραμονής. Οι επενδυτές από τον Λίβανο έχουν λάβει 304 άδειες, ενώ ακολουθεί η Αίγυπτος με 250 άδειες και το Ιράν με 194.
Δεν αποκλείεται ο αριθμός των χορηγηθέντων αδειών σε Κινέζους αλλά κι ευρύτερα σε ξένους επενδυτές να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι υπάρχουν αιτήματα που έχουν κατατεθεί κατά το έτος αναφοράς, αλλά δεν έχουν διεκπεραιωθεί για γραφειοκρατικούς και άλλους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινώσει το Enterprise Greece για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα φανερώσουν την τάση που επικρατεί όσον αφορά τα deals με τη Χρυσή Βίζα.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όχι μόνο από την Κίνα, αλλά και από την Ευρώπη έχει επιστρέψει τόσο για δεύτερη όσο και για πρώτη κατοικία. Παρά τη γραφειοκρατία και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μία μεταβίβαση, η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα που σχετίζεται με το γεγονός ότι τα ελληνικά ακίνητα εξακολουθούν να είναι από τα φθηνότερα, σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ζήτηση που υπάρχει για ακίνητα από πολλούς Έλληνες που επιδιώκουν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, σε συνδυασμό με το ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό τροδοφοτεί την άνοδο των τιμών. Αναλυτές προβλέπουν ότι φέτος οι αξίες των ακινήτων θα ενισχυθούν τουλάχιστον σε ποσοστό 10% παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων λόγω του πολέμου.