Του Γιώργου Φιντικάκη
Δεν είναι μόνο ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς γυρίζει σελίδα, ότι σε ένα περίπου μήνα φεύγει από τον έλεγχο του Δημοσίου και περνά στα χέρια των Κινέζων, είναι και ότι η παραχώρηση της εισηγμένης επιχείρησης στη Cosco σημαίνει το τέλος για τα προνόμια των μεγαλοσυνδικαλιστών του λιμανιού.
Το θέμα αφορά τη φωτογραφική απόφαση Ανωμερίτη του 2010 να χορηγήσει επιδόματα της τάξης των 1.000 ευρώ τον μήνα σε συγκεκριμένα συνδικαλιστικά στελέχη, προκαλώντας τότε ένταση και μουρμούρα ακόμη και εντός των ίδιων των σωματείων.
Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, το τότε διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης είχε εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «για τον καθορισμό επιδόματος που θα χορηγείται σε συνδικαλιστικά στελέχη υπαλληλικών σωματείων που τυγχάνουν απαλλαγής των εργασιακών καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού».
Στη πράξη, μια ομάδα 5 - 6 «πράσινων» (τότε) μεγαλοσυνδικαλιστών του ΟΛΠ απέκτησαν άμεσα διευθυντικό βαθμό, απηλλάγησαν από τα εργασιακά τους καθήκοντα και πήραν, επιπλέον του μισθού τους, και επίδομα σαν μπόνους. Την εποχή εκείνη, η ρύθμιση είχε προκαλέσει σάλο εντός του ΟΛΠ, καθώς κάποιοι είχαν ευνοηθεί περισσότερο από άλλους.
Τα προνόμια αυτά, με την αλλαγή φρουράς στο λιμάνι και την ανάληψη από τη Cosco, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κοπούν, αφού δεν υπαγορεύονται από την εργατική νομοθεσία, παρά από τον Κανονισμό της εισηγμένης, ο οποίος και αναμένεται να αλλάξει. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι στο λιμάνι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Αρκετοί άλλοι, ωστόσο, έχουν θορυβηθεί φοβούμενοι περικοπές στις αμοιβές των 1.121 εργαζομένων του ΟΛΠ, που το 2015 ανήλθαν στα 51,511 εκατ. ευρώ, δίχως μάλιστα στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται όλα όσα λαμβάνουν.
Επιχείρηση - μπλόκο της γενικής συνέλευσης
Και ενώ τις τελευταίες ημέρες τα κρουαζιερόπλοια αλλάζουν ρότα, επιλέγοντας το Λαύριο αντί για τον Πειραιά λόγω των συνεχιζόμενων 48ωρων απεργιών, σήμερα συνδικαλιστές της πανελλήνιας ομοσπονδίας λιμενεργατών (ΟΜΥΛΕ) σχεδιάζουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας που καλείται να εγκρίνει τη παραχώρηση στη Cosco.
Το κέντρο της Αθήνας θα είναι από νωρίς το πρωί γεμάτο με αστυνομία και εργαζόμενους από όλα τα λιμάνια της χώρας, οι οποίοι και έχουν δώσει ραντεβού στις 10 στη Πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα, όπου και διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο η γενική συνέλευση του ΟΛΠ.
Γιατί είναι κρίσιμη η συγκεκριμένη συνεδρίαση; Για δύο λόγους. Αφενός συγκαλείται προκειμένου να εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης -ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης (όπως και η εν συνεχεία ψήφισή της από τη Βουλή)-, αφετέρου πρόκειται να εγκρίνει και την αλλαγή του Καταστατικού της εταιρείας. Το νέο Καταστατικό του ΟΛΠ αλλάζει τη σύνθεση του Δ.Σ. της εισηγμένης, αφαιρώντας στην ουσία από τους εκπροσώπους των εργαζομένων το δικαίωμα ψήφου και επιφυλάσσοντας τους μόνο δικαίωμα παρατηρητή σε θέματα ενδιαφέροντος τους.
Πολλοί βλέπουν σε αυτήν τη κίνηση ένα προανάκρουσμα των αλλαγών που έρχονται στα συνδικαλιστικά προνόμια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Σεπτέμβριο.
Το θέμα είχε θίξει και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας (ΦΩΤ). Ενόψει της συζήτησης για τα εργασιακά, που θα ανοίξει για τα καλά από το Σεπτέμβριο, είχε μιλήσει για την ανάγκη κατάργησης στρεβλώσεων και αναθεώρησης αναχρονιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα στα εργασιακά, ώστε οι σχέσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων να επανατοποθετηθούν στα νέα δεδομένα της κρίσης.
Είχε μάλιστα επισημάνει ότι ο ΣΕΒ είναι έτοιμος να ρίξει τις ιδέες του στο τραπέζι σε σχέση με τα εργασιακά, οι οποίες, στον βαθμό που υιοθετηθούν από την κυβέρνηση και τους δανειστές, θα οδηγήσουν σε αλλαγές στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, καθώς ο προτεινόμενος «εκσυγχρονισμός» αγγίζει ευαίσθητες χορδές, όπως τους μισθούς, τον συνδικαλιστικό νόμο και φυσικά τις ΔΕΚΟ.
Με άλλα λόγια, από το φθινόπωρο και μετά, πρόκειται να δοκιμαστούν για μια ακόμη φορά οι αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα διαταράξουν ευαίσθητες κοινωνικές και εσωκομματικές ισορροπίες σε ένα προνομιακό για τον ίδιο χώρο, δηλαδή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Διαβάστε ακόμα: