Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ

Της Ξανθής Γούναρη

Συνεχίζουν έως αύριο Πέμπτη τις 4ωρες στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΕΒΓΑ στον Βοτανικό με αφορμή τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία (δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση Νοέμβρη και τους οφείλεται όλος ο Δεκέμβρης), ενώ απέτρεψαν, σύμφωνα με δηλώσεις του Μανώλη Καραντούσια, εργαζομένου στην ΕΒΓΑ και προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων – Ποτών στο liberal.gr, την ανταπεργία (lock out) που επιχείρησε η διοίκηση της εταιρείας.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, την Παρασκευή στις 18/12/2015 μετά και την εξαγγελία των κινητοποιήσεων για τη Δευτέρα 21/12/2015, η εταιρεία με παράνομο, καταχρηστικό και αυθαίρετο τρόπο επέβαλε για τη Δευτέρα (αρχής γενομένης από Κυριακή 20/12/2015 που ξεκινούν οι βάρδιες παραγωγής) το κλείσιμο του εργοστασίου, επικαλούμενη ότι υπάρχει απεργία.

Επικέντρωση στο παγωτό και τα κρουασάν

Με επικεφαλής τον Αθανάσιο - Κύρο Φιλίππου, γιο του Κυριάκου Φιλίππου, η ΕΒΓΑ δραστηριοποιείται πλέον μόνο στον χώρο παραγωγής και εμπορίας τυποποιημένου και σερβιριζόμενου παγωτού, καθώς και στην κατηγορία των κρουασάν και των γλυκών ζυμών, αφού από τις αρχές του 2014 διέκοψε την παραγωγή και εμπορία χυμών.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία από το 2011 είχε προχωρήσει στη μεταβίβαση στην «ΕΛΑΪΣ - UNILEVER Hellas A.E.» του τομέα εμπορίας, διανομής και προώθησης παγωτού υπό τα σήματα «ΕΒΓΑ», διατηρώντας, όμως, τη δυνατότητα παραγωγής παγωτού, τόσο για λογαριασμό της «ΕΛΑΪΣ - UNILEVER Hellas A.E.», όσο και για άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ωστόσο, από το 2013 η ΕΒΓΑ δραστηριοποιείται ξανά στον χώρο του επώνυμου παγωτού μέσω του brand ΜΕΝΝΕ, μια μάρκα γνωστή στην Τοσκάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ιταλία από το 1920.

Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας για τη χρήση του 2014 ανήλθαν σε 32,2 εκατ., από 28,4 εκατ. ευρώ το 2013, καταγράφοντας αύξηση 3,8 εκατ. ευρώ ή 13,2%. Ωστόσο, κατέγραψε ζημίες ύψους 6,62 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,66 εκατ. ευρώ το 2013.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, τόσο το EBITDA, όσο και κατ' επέκταση το αποτέλεσμα προ φόρων επιβαρύνθηκε από γεγονότα τα οποία συνέβησαν άπαξ και δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Ενδεικτικά αναφέρεται μία χρεωστική πρόβλεψη νομικών παρελθοντικών εκκρεμοτήτων μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και η διακοπή της δραστηριότητας των χυμών.

Ας σημειωθεί ότι το ύψος των πωλήσεων προς τη Unilever για το 2014 ανήλθε σε 20,6 εκατ. ευρώ (64% επί των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας), έναντι 18,5 εκατ. ευρώ (65% των συνολικών πωλήσεων) κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2013.