Συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιώντας για ύφεση από 8% έως 12% φέτος στην ευρωζώνη και ζητώντας συντονισμένη αντίδραση από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών.
Ενόψει και των σημερινών αποφάσεων της Κομισιόν για την μορφή που θα έχει το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Λαγκάρντ έκανε λόγο για ύφεση χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης, επαναλαμβάνοντας πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα κάνει «ο,τι χρειαστεί» για να βοηθήσει τα κράτη που πλήττονται.
Σε εκδήλωση όπου η επικεφαλής της ΕΚΤ είχε διάλογο με νέους από την Ευρώπη, υπενθύμισε ότι η κεντρική τράπεζα είχε πει προηγουμένως ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 5% έως 12%, Η Λαγκάρντ όμως δήλωσε ότι το «ήπιο» σενάριο είναι ήδη ξεπερασμένο και το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «σοβαρού» σεναρίου.
«Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα όταν θα δημοσιεύσουμε τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στις αρχές Ιουνίου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα κυμανθούμε μεταξύ του «μέτριου» και του «σοβαρού» σεναρίου», δήλωσε.
Όπως τόνισε, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία και σημείωσε ότι ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών.
— European Central Bank (@ecb) May 27, 2020
Η οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 750 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των χωρών που έχουν πληγεί και ενδέχεται να το αυξήσει την επόμενη εβδομάδα.
Reuters: Σχέδιο της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων χωρίς την Bundesbank
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την εκτέλεση του προγράμματος αγοράς ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων χωρίς την Bundesbank, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αναγκάσει τον κύριο συμμετέχοντα στο πρόγραμμα να παραιτηθεί, σύμφωνα με τέσσερις πηγές στο Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, θα αναγκαστεί η ΕΚΤ να ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου νομική δράση κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, του μεγαλύτερου μετόχου της, προκειμένου να την επαναφέρει στο πρόγραμμα, ανέφεραν πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.
Οι κινήσεις αυτές πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν τη στιγμή της αλήθειας για το ευρώ, καθώς θέτουν σε δοκιμασία τη δέσμευση της Γερμανίας για το ενιαίο νόμισμα, στη δημιουργία του οποίου διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και που την έχει αναγκάσει να αντιμετωπίσει ορισμένες βαθιά ριζωμένες επιφυλάξεις στο εσωτερικό της, όσον αφορά τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.