Από το σουρεαλισμό στον ρεαλισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις

Από το σουρεαλισμό στον ρεαλισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Είναι και επίσημο. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις ως τον τρόπο που μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των κρατικών επιχειρήσεων και να μεγιστοποιήσει το όφελος για τις ίδιες και το Δημόσιο, αρκεί αυτό να ελέγχει το πλειοψηφικό τους πακέτο.

Τα λόγια είναι δικά του και αφορούν την απάντηση που έδωσε χθες, ερωτηθείς για την τύχη της αποκρατικοποίησης του 23% της ΕΥΑΘ, ενός εκ των 19 assets που περιλαμβάνει το εγκεκριμένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

"Στην εποχή της ελεύθερης οικονομίας όπου ζούμε, ο έλεγχος διασφαλίζεται με την κατοχή του πλειοψηφικού πακέτου από το Δημόσιο, όμως η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με μειοψηφικό πακέτο στην ΕΥΑΘ, που θα δώσουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να γίνει πιο ανταγωνιστική, θα είναι προς όφελος τόσο της ίδιας, όσο και του Δημοσίου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί η υπενθύμιση από τον ίδιο της κυβερνητικής δέσμευσης ότι ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης θα κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας για το νερό και την ενέργεια, για να προσθέσει όμως ότι "κατοχύρωση του δημοσίου χαρακτήρα δεν σημαίνει και ότι δεν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα της ΕΥΑΘ, και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά της".

Ενδιαφέρον έχει και η συνέχεια της φράσης του αναφορικά με τη ΔΕΗ, όπου προς πώληση είναι το 17%. "Το ίδιο πιστεύουμε και για τη ΔΕΗ", είπε ο Πρωθυπουργός, φράση που επιδέχεται δύο αναγνώσεων. Είτε ότι όπως και στην ΕΥΑΘ αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης το 51% να παραμείνει στο Δημόσιο, είτε ότι η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με μειοψηφικό πακέτο, θα βοηθήσουν τη ΔΕΗ να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Το τι ακριβώς θα αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ, που ούτως ή άλλως αποτελεί από μόνη της ένα μπερδεμένο κουβάρι, δεν είναι ακόμη σαφές. Αντίθετα είναι σαφέστατη η στροφή Τσίπρα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με στίγμα ότι "κάναμε βελτιώσεις στις συμβάσεις που βρήκαμε προς όφελος του Δημοσίου".

Στήριξη σε Πιτσιόρλα

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η απάντησή του στο ερώτημα για τον αν χαίρει της εμπιστοσύνης του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, που συχνά-πυκνά μετατρέπεται σε σάκο του μποξ με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις.

Κάλυψε πλήρως τον Σ.Πιστιόρλα λέγοντας ότι δεν κινείται μόνος του, παρά εφαρμόζει εντολές, αφού "η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί συλλογικά και οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, γι' αυτόν τον λόγο έχουμε και άτυπα όργανα που συνεδριάζουν και αποφασίζουν τη γραμμή". Δίχως να καλύψει, ούτε όμως και να αδειάσει όσους υπουργούς εξαπολύουν συχνά επιθέσεις ακόμη και σε προσωπικούς τόνους στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, παραδέχθηκε ότι "υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, και διαφορετικές εκτιμήσεις", επανέλαβε ωστόσο ότι "τις αποφάσεις τις παίρνουμε συλλογικά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

Με κεντρικό στίγμα την καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά, και παρ' ότι όπως είπε, η χώρα δεσμεύεται από τη συμφωνία, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι "εργαστήκαμε προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον". Σε αυτό το μοτίβο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι "οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάνουμε σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά μες τους αρμόδιους υπουργούς, είναι προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλό τίμημα σε επενδύσεις". Έφερε δε, σαν παράδειγμα την περίπτωση της πώλησης του ΟΛΠ στην COSCO, και την παραχώρηση του Ελληνικού, προσθέτοντας "αυτό θέλουμε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεις που είναι να γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας".

Δεύτερο μήνυμα

Είναι η δεύτερη φορά που ο Α.Τσίπρας επιχειρεί να στείλει μήνυμα πως αλλάζει η "γραμμή" της κυβέρνησης αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Η πρώτη ήταν προ μερικών μηνών σε συνέντευξή του στον Skai, όταν οι δηλώσεις του πως "αριστερή πολιτική σήμερα είναι δουλειές, επενδύσεις και αύξηση του ΑΕΠ", και "οι ιδιωτικοποιήσεις μετά τις βελτιώσεις που έγιναν, μπορούν να φέρουν δουλειές και ανάπτυξη", είχαν σηκώσει πολλά μποφόρ εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι δυσαρεστημένοι αντί για τον γάιδαρο (Μέγαρο Μαξίμου) είχαν αρχίσει να χτυπούν με μεγαλύτερη ένταση το σαμάρι (ΤΑΙΠΕΔ).

Δεν σημαίνει πάντως η κάλυψη που παρείχε χθες ο Πρωθυπουργός στον Σ.Πιτσιόρλα ότι όσο θα ανοίγουν τα θέματα, δεν θα επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις. Το αντίθετο μάλιστα θα συμβεί, όσο θα οδεύουμε και προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Αν ωστόσο δείχνουν κάτι οι απαντήσεις Τσίπρα στις ερωτήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο εγκεκριμένο από το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιευμένο στο ΦΕΚ επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Και με βάση αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στα επόμενα του βήματα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, όπως είπε χθες και ο Πρωθυπουργός.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΤΑΙΠΕΔ σύντομα θα προκηρύξει την πρόσληψη συμβούλων για το σύνολο των assets που έχει στην κατοχή του, μεταξύ των οποίων και για το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, καθώς και για το ποσοστό 5% του ΟΤΕ.

Δεν σημαίνει ωστόσο αυτό ότι ακόμη και αν προσληφθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις, για κάποιες πολιτικά ευαίσθητες περιπτώσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν άλλα σχέδια, πέραν της πώλησης.

Δεν αποκλείεται δηλαδή οι σύμβουλοι να εισηγηθούν λύσεις που να θεωρούν ως τη καλύτερη δυνατή λύση για τη ΔΕΗ τη λογική των συμπράξεων με ξένους παίκτες, παρά την ιδιωτικοποίηση του 17%. Ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση προγραμματίζεται για την επόμενη διετία, και υπό τις παρούσες συνθήκες, δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής να ρίξει λεφτά στη ΔΕΗ, όχι μόνο επειδή η επιχείρηση αντιμετωπίζει ένα κουβάρι από προβλήματα, αλλά κυρίως επειδή το 2019 θα έχει απομείνει με το μισό από το σημερινό της μερίδιο (49% αντί για 90%). Υπό αυτή την έννοια, ο θόρυβος που γίνεται αυτή τη στιγμή για τη ΔΕΗ είναι περισσότερο πολιτικός, παρά ουσιαστικός.