Του Γιώργου Φιντικάκη
Τα αποκαλυπτήρια της διαχείρισης επί ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, των αστοχιών και των πειραματισμών που οδήγησαν την επιχείρηση στη σημερινή κατάσταση και τους ορκωτούς της ελεγκτές να προειδοποιούν με χρεοκοπία, θα κάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες την Κυριακή στις προγραμματικές του δηλώσεις ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Σε μια ομιλία που θα έχει σαν στίγμα "ποιος έριξε τη ΔΕΗ στα βράχια", o υπουργός θα απαντά στη συστηματική προσπάθεια εντυπώσεων που ακολουθεί τελευταίως ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για την κατάρρευση της επιχείρησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σκόπιμα δημιουργεί σενάριο κρίσης γύρω από την εταιρεία, και ότι αυτή είναι απολύτως βιώσιμη.
Η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει όλα όσα πρόκειται να συμβούν προσεχώς, συμπυκνώνεται στις δηλώσεις Τσίπρα ότι "προετοιμάζουν συστηματικά την εκποίηση της ΔΕΗ, που απαξιώνουν καθημερινά με δημοσιεύματα και δηλώσεις", σε εκείνες του Σ. Φάμελλου "ο Χατζηδάκης καλλιεργεί τη καταστροφολογία γύρω από τη ΔΕΗ για να δικαιολογήσει επιλογές ανάλογες με της Ολυμπιακής", ενώ το κάδρο συμπληρώνει η συριζαική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ που κινείται στη λογική "υπάρχουν προβλήματα, ζημιές, αλλά δεν είναι και μια επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού".
Η ομιλία Χατζηδάκη θα κινείται στη λογική ότι είναι κωμικό να ισχυρίζεται η αντιπολίτευση που επί τέσσερα χρόνια διαχειρίστηκε την τύχη της ΔΕΗ ότι αυτή είναι μια βιώσιμη εταιρεία και ότι η μιας εβδομάδα κυβέρνηση επιχειρεί να την καταστρέψει, και θα αποδεικνύει με νούμερα, και γεγονότα τι συνέβη την τελευταία τετραετία στην επιχείρηση, ποιοι πραγματικά ευθύνονται για την κατάστασή της, και γιατί απαιτούνται ριζικές και δυναμικές λύσεις.
"Τα εφηύρε η κυβέρνηση ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας;", διερωτώνται κυβερνητικές πηγές. "Εδώ ο ίδιος ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας, η Ernst & Young, βγήκε επί ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα όρια της βιωσιμότητάς της, και θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα", σημειώνουν οι ίδιες πηγές, που παραπέμπουν στις προγραμματικές δηλώσεις του υπ. Ενέργειας.
Η συμφωνία του 2015
Την Κυριακή στη Βουλή η κυβέρνηση θα αναδείξει τους πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ την τελευταία 4ετία, δηλαδή την συμφωνία του 2015 με τους δανειστές, να εγκαταλειφθεί το μοντέλο της "Μικρής ΔΕΗ" από το οποίο η επιχείρηση υπολογίζεται ότι θα έβαζε τότε στα ταμεία της 1,5-2 δισ ευρώ, και να αντικατασταθεί με τον υποχρεωτικό περιορισμό του μεριδίου αγοράς της στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα, μέσω των περίφημων δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
"Τραγελαφική ρύθμιση που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο", όπως είπε χθες ο κ. Χατζηδάκης, καθώς "υποχρεώνει την ΔΕΗ να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και να το πουλάει μετά στους ανταγωνιστές της- στα περιβόητα συμφέροντα, τα οποία υποτίθεται ότι πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής".
Στήριξη στους "δεν πληρώνω"
Στην ίδια λογική η κυβέρνηση θα αναδείξει ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που με την ανοχή στα κινήματα "δεν πληρώνω", έφτασε στα 2,7 δισ ευρώ τα ανεξόφλητα χρέη προς τη ΔΕΗ, καθώς και το πολύτιμο κεφάλαιο που δαπανήθηκε τόσα χρόνια σε ανεφάρμοστες λύσεις και προτάσεις, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να έχει χάσει σημαντικό έδαφος για την επέκταση στον τομέα των ΑΠΕ και να βρίσκεται σήμερα στο ίδιο ακριβώς σημείο με εκείνο που βρισκόταν το 2014 όσον αφορά τις υποχρεώσεις της έναντι των Βρυξελλών, αλλά σε πολύ χειρότερη χρηματοοικονομική κατάσταση.
Ωρολογιακή βόμβα
Στην πράξη οι προγραμματικές δηλώσεις θα στείλουν το μήνυμα ότι η ΔΕΗ παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία, ότι οι λύσεις πρέπει να είναι ανάλογες του προβλήματος, και ότι όσο καθυστερούν ο κίνδυνος να επιβεβαιωθούν οι ορκωτοί, θα έρχεται πιο κοντά. Το ακριβές σχέδιο για την σωτηρία της ΔΕΗ πιθανότατα δεν θα ανακοινωθεί την Κυριακή, καθώς δεν είναι έτοιμο, η κυβέρνηση πρέπει να το συζητήσει με τους δανειστές και να πάρει την έγκρισή τους, ωστόσο θα γίνουν γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις.
Οι "μπαταξήδες"
Τέτοιες είναι η ανάγκη να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο για τους "μπαταξήδες", καθώς “τα 800 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, αλλά πλούσιοι", σύμφωνα με τη δήλωση Χατζηδάκη, μια συνολική αναδιάρθρωση, η καλύτερη κατανομή του προσωπικού, η ενίσχυση των τεχνιτών που είναι μόλις 2.142 επί συνόλου 6.500 ανθρώπων στο ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της επιχείρησης), η παραχώρηση πακέτου μονάδων, όχι μόνο λιγνιτικών.
Τα παραπάνω ίσως να αποδειχθούν και λίγα, και να χρειαστούν ακόμη πιο τολμηρές παρεμβάσεις, όπως στο μισθολογικό κόστος του ομίλου ΔΕΗ των 16.747 εργαζόμενων που κυμαίνεται στα 790,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 47.200 ευρώ ανά άτομο, ποσό εξαιρετικά υψηλό για μια εταιρεία στην συγκεκριμένη κατάσταση, κι αυτό καθώς ο μέσος όρος ηλικίας υπερβαίνει τα 50 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις απολαβές τους.
Η νέα ανάθεση στη Qualco
Τις λύσεις σε κάθε περίπτωση είναι η κυβέρνηση που θα τις δώσει, και όσο δυνατά και να φωνάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνη θα εξαρτηθεί αν έχει την αποφασιστικότητα να μην διστάσει μπροστά στο πολιτικό κόστος.
Το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών για παράδειγμα, έχει εξαγγελθεί από πολλές κυβερνήσεις, όπως και από την τελευταία, που αφού επέδειξε απέναντί τους προκλητική ανοχή, τελικά επί δικής της θητείας, η ΔΕΗ προσέλαβε την Qualco, την εταιρεία του Ορέστη Τσακαλώτου, εξαδέλφου του πρώην υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της.
Πρόσφατα η Pacific Investment Management Company (Pimco), θυγατρική του παγκοσμίου ασφαλιστικού ομίλου της Allianz, με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, εξαγόρασε το 20% της Qualco. Χθες μάλιστα το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε την σύμβαση στην Qualco για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 170 εκατ. ευρώ, μετά την ανακήρυξή της ως νικητή στον προ μηνός σχετικό διαγωνισμό για το δεύτερο εισπρακτικό γύρο. Η κοινοπραξία που ήταν η μοναδική που είχε καταθέσει προσφορά στον προ μηνός διαγωνισμό της ΔΕΗ, σύναψε σύμβαση 30 μηνών, με αμοιβή που συναρτάται από τις οφειλές που αυτή θα ανακτήσει.
Την ίδια ώρα, υπάρχει και κάτι που βοηθά την ΔΕΗ. Είναι η παρούσα ευνοϊκή συγκυρία της μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας, γεγονός που υπό προϋποθέσεις ενίσχυσης των εσόδων της επιχείρησης, πχ. μέσα από κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας, θα μπορούσε να της ανοίξει το δρόμο για να απευθυνθεί στις αγορές, όπως σχεδίαζε να κάνει προ κάποιων μηνών. Την βοηθάει επίσης το σχέδιο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατά δήλωση του απερχόμενου προέδρου της Μ.Παναγιωτάκη, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, και να αποφέρει στην επιχείρηση, περί τα 400 εκατ. ευρώ.