Tη μείωση κατά 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ αξιώνουν οι δανειστές, δημιουργώντας σκηνικό για διαπραγματεύση-θρίλερ τον Ιανουάριο. Μάλιστα, οι δανειστές απορρίπτουν κατηγορηματικά μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. έως το τέλος του 2016. Οι θέσεις των δανειστών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Η πρόταση της κυβέρνησης -η οποία θα παρουσιαστεί στις αρχές του νέου ετους- προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για 3 χρόνια έως ότου αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Συγκεκριμένα, προτείνει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα στις κύριες συντάξεις (εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ) και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις επικουρικές συντάξεις (0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους). Οι εργοδοτικοί φορείς που κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό προτάσσουν την ανάγκη μείωσης και όχι αύξησης των εισφορών.
Επίσης για τους νέους συνταξιούχους προτείνεται η σύνταξη να αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της Εθνικής και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους. Η Εθνική θα κινείται πέριξ των 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Η κυβέρνηση επιδιώκει την καταβολή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρ'' ότι αντιδρούν οι θεσμοί.
Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών. Ακόμη δεν είναι γνωστό το ποσοστό αναπλήρωσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60% με 65%, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπερβαίνει το 50% με 55%.
Υπερ-Ταμείο
Όσον αφορά στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται να δημιουργηθεί ένα υπέρ-ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φορέα «μαμούθ» για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν τα 5 Ταμεία που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή: Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, Εναίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο ΟΓΑ και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων, δηλαδή θα έχουν μόνο τον τομέα της πρόνοιας. Ο νέος φορέας θα έχει ίδιους κανόνες ασφάλισης, απονομής συντάξεων και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.
Τέλος, για τις επικουρικές συντάξεις η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% (σ.σ. θα αφορά εκείνες που ξεπερνούν τα 173 ευρώ) και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.