Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 79 εκατομμύρια τον Νοέμβριο σε συνέχεια της μείωσης των 346 εκατομμυρίων ευρώ του Οκτωβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής χαμήλωσε στο 5,9% σε σχέση με το 6,2% του προηγούμενου μήνα. Είναι προφανές ότι η χαλάρωση των capital controls δεν έχει ευνοήσει καθόλου τα υπόλοιπα καταθέσεων, και η ολοκληρωτική κατάργηση των περιορισμών όπως δηλώνει η κυβέρνηση διαμέσου του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι μία ιστορία με καθόλου σύντομο “ευτυχές τέλος”. Εδώ αξίζει να τονισθεί ότι ο στόχος άρσης των capital controls έχει τεθεί αρχικά για το τέλος του 2017 με βάση τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού τον Μάιο του 2017, και ακόμη η πλήρης απελευθέρωση δεν υπάρχει και έτσι επιβεβαιώνεται η ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
Από την 1η Οκτωβρίου του 2018 ως γνωστόν, δεν υπάρχει όριο στις τοπικές αναλήψεις αλλά υπάρχουν περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων όπως αυτοί περιγράφονται στο ΦΕΚ (Β''4315/ 28.9.2018). Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα από την 1η Οκτωβρίου έχουν καθοδική πορεία και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για τον Νοέμβριο οι καταθέσεις από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 140 εκατομμύρια ευρώ συνεχίζοντας την κατρακύλα που άρχισε τον Οκτώβριο όπου οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 267 εκατομμύρια ευρώ. Για τα μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 240 εκατομμύρια ευρώ ακολουθώντας τον Οκτώβριο με μείωση κατά 641 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως είναι προφανές ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για άρση των capital controls μέσα στο 2019 γίνεται πιο δύσκολος καθώς η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μειώνεται αντί να μεγαλώνει. Η έλλειψη επενδύσεων, οι πολλές κατασχέσεις από εφορία και ΕΦΚΑ καθώς η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση αποτελούν ένα «τέλειο» άλλοθι για να φεύγουν τα λεφτά μέσα από το σύστημα. Το κυβερνητικό αφήγημα για λήξη των capital controls μέσα στο 2019 και κυρίως πριν τις εκλογές γίνεται δυσκολότερο αποδεικνύοντας το προφανές, ότι οι επιλογές της κυβέρνησης κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του χρηματοπιστωτικού τομέα που τόσο απαραίτητος είναι σε αυτή τη κρίσιμη καμπή της Ελληνικής οικονομίας.