Μελετημένη και λειτουργική θεσμική παρέμβαση για τις φυσικές καταστροφές ετοιμάζει η κυβέρνηση, που θέλει να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα και να δημιουργήσει συμπράξεις με το δημόσιο τομέα. Μάλιστα μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες νέα πιο λειτουργική παρέμβαση για την ασφάλιση περιουσίας που θα έχει μικρότερο ασφαλιστικό κόστος, για τους ασφαλιζόμενους, μετά την πρόσφατη απόσυρση του άρθρου 23 (για την υποχρεωτική ασφάλιση νέων κατοικιών σε ευάλωτες περιοχές από το νόμο για την κλιματική αλλαγή).
Αυτό προέκυψε από πληροφορίες καλά ενημερωμένων πηγών του ασφαλιστικού κλάδου σε ασφαλιστικό συνέδριο με θέμα την «επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης», στο οποίο μάλιστα συμμετείχε διαδικτυακά ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος δεν ανάφερε περισσότερα.
Αλλά η ανάγκη ρύθμισης εξακολουθεί να υπάρχει, διότι όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ζημιές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αυξάνονται εκθετικά την τελευταία πενταετία όπου πλέον καταγράφεται το 40% του συνόλου των ζημιών, ιστορικά. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Ερρίκος Μοάτσος.
Σύμφωνα με τον κ. Μοάτσο, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη οικονομικές πιέσεις και δημιουργεί το έδαφος για συμπράξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, διότι η ανάγκη και η διαχείριση πόρων το απαιτεί.
Επ’ αυτού επιβεβαίωση ήρθε από τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι το σύνολο της δημοσιονομικής επίπτωσης από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός» έφθασαν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ η αρωγή από το Ταμείο Αλληλεγγύης έφθασε τα 22 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα η δημοσιονομική επίπτωση από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη έφθασε τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ η δημοσιονομική επίπτωση από τις πυρκαγιές στη Βόρειο Εύβοια, έφθασε τα 300 εκατ. ευρώ.