Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Αυξημένες θα είναι οι αντικειμενικές αξίες στα περισσότερα νησιά της χώρας και στις τουριστικές σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραδώσει οι εκτιμητές ακινήτων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι αυξήσεις φθάνουν σε ορισμένες περιοχές έως και το 100% των σημερινών αντικειμενικών αξιών ενώ κατά μέσο όρο σε 6.070 τιμές ζώνης καταγράφεται αύξηση κατά 40%. Αντίθετα μειώνονται οι τιμές στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ενώ στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας οι μειώσεις αφορούν το 34% των ζωνών. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν εισηγήσεις των εκτιμητών οι οποίες μπορεί να αναθεωρηθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες:
- στο 60% των περιοχών της χώρας
- μειώνονται στο 23%
- διατηρούνται στα ίδια επίπεδα στο 17%
Xθες το βράδυ εξέπνευσε η προθεσμία για την υποβολή από τους εκτιμητές των νέων τιμών ζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το απόγευμα είχαν υποβληθεί στοιχεία από το 99% των περιοχών, και μόλις 56 ζώνες παρέμεναν χωρίς εκτίμηση και αφορούσαν περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον καθώς ήταν ορεινές με πολύ λίγους κατοίκους.
Στην περιοχή της Αττικής οι εισηγήσεις των εκτιμητών δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουν σημαντικά οι τιμές ζώνης σε περιοχές όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κάθετη πτώση των τιμών και αντίθετα αυξήσεις στις δυτικές συνοικίες αλλά και στη Δραπετσώνα και το Πέραμα.
Επίσης αυξήσεις αναμένονται και στις περιοχές Μέτς, Κουκάκι και στο Παγκράτι (κοντά στο Καλλιμάρμαρο).
Στην περίπτωση που απαιτηθούν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση σχεδιάζει είναι να παρακάμψει τις τροποποιήσεις των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου και να μεταφέρει το βάρος στον συμπληρωματικό φόρο. Δηλαδή θα θεσπίσει χαμηλότερους συντελεστές για όλους και η διαφορά που θα προκύψει να καταβληθεί από τους 500.000 ιδιοκτήτες
ακινήτων που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης:
1. Οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές περιοχές και στα χωριά. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο στις φθηνές περιοχές όσο και στις ακριβές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε κενό της τάξεως των 300-500 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί.
2. Η κάλυψη του ανωτέρω κενού των 300-500 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αποδίδουν στην κυβέρνηση 629 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευτεί στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο είναι να διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα οι συντελεστές μέχρι τα 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα από τη μείωση του κύριου φόρου.