Νέους φόρους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, ποσό το οποίο θα επωμιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεπεία των αυξήσεων τόσο στους συντελεστές του φόρου εισοδήματος και των κερδών όσο και στην εισφορά αλληλεγγύης και τις προκαταβολές φόρου.
Πρόκειται για έναν ακόμη φιλόδοξο προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 από 0,6% και ανάπτυξη 2,7% από ύφεση 0,3% φέτος. Τόσο υψηλό ποσοστό ανάπτυξης έχει να γνωρίζει η χώρα από το 2008, δηλαδή δύο χρόνια πριν η Ελλάδα εισέλθει για τα καλά στην εποχή των Μνημονίων.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά ως απόλυτο μέγεθος θα αυξηθεί και θα ανέλθει 318,6 δισ. ευρώ το 2017 από 315,1 δισ. που υπολογίζεται ότι θα κλείσει φέτος.
Οι νέοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά, όπως περιγράφονται στη σελίδα 48 του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είναι οι εξής:
- Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος 772 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης 678 εκατ. ευρώ
- Από την πλήρη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24% 218,4 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας 12,5 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στα εταιρικά οχήματα 91 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης 404,4 εκατ. ευρώ
- Από την αναμόρφωση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα 19,3 εκατ. ευρώ
- Από την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση 14,6 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα 25,8 εκατ. ευρώ
- Από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα (και τα ηλεκτρονικά) 142 εκατ. ευρώ
- Από την επιβολή φόρου στον καφέ 62 εκατ. ευρώ
- Από την επιβολή τέλους στην σταθερή τηλεφωνία 54,2 εκατ. ευρώ
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει πως για την επίτευξη των στόχων βασίζεται "στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας".
Σημειώνει επίσης ότι η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση παραμένει προτεραιότητα, και ως προς τούτο ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει:
- Πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
- Πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
- Συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.