Με τον ταχύτερο ρυθμό του 2017 αυξήθηκε τον Ιούλιο η παραγωγή στο μεταποιητικό κλάδο της Βρετανίας. Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την πτωτική πορεία που διανύει η στερλίνα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την εθνική στατιστική υπηρεσία, η βρετανική οικονομία φαίνεται ότι συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς στις αρχές του τρίτου τριμήνου, μετά τις κακές επιδόσεις που παρουσίασε στις αρχές του έτους.
Ειδικότερα, η παραγωγή στο μεταποιητικό κλάδο αυξήθηκε κατά 0,5%, ενώ η παραγωγή στο βιομηχανικό κλάδο στο σύνολό του αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% έναντι 0,5% του προηγούμενου μήνα. Αντίθετα, η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση.
Σχεδόν αμετάβλητο το εμπορικό έλλειμμα
Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα για αγαθά διευρύνθηκε σε 11,576 δισ. στερλίνες από 11,527 δισ. που ήταν τον Ιούνιο βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων. Πρόκειται για το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα για αγαθά που καταγράφεται από τον Μάρτιο του 2017.
Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα -που μετρά υπηρεσίες και αγαθά- παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στα 2,872 δισ. στερλίνες.
Όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία, η άνοδος που σημείωσαν οι εξαγωγές αγαθών της Βρετανίας προς την ΕΕ αντισταθμίστηκε από την κάμψη των εξαγωγών αγαθών προς τις υπόλοιπες χώρες.
Στο τρίμηνο έως τον Ιούλιο, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Reuters, είναι η μικρότερη άνοδος που αναφέρεται από τον Οκτώβριο του 2016.
Χαμηλώνει τις προβέψεις του για την οικονομία το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας
Εν τω μεταξύ, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας (BCC) κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Όπως επισημαίνει, η οικονομία έχει εγκλωβιστεί σε ένα χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και το επόμενο έτος αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη έχει βρει το βηματισμό της, παρά την αβεβαιότητα που επικράτησε αρχικώς λόγω Brexit.
Σύμφωνα με το BCC, η συρρίκνωση των δαπανών των νοικοκυριών και η αποτυχία των εξαγωγέων να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη από την πτώση της στερλίνας σηματοδοτεί ότι η βρετανική οικονομία έχει μπει πλέον σε έναν κύκλο στασιμότητας.
Ενδεικτικά το Επιμελητήριο αναφέρει πως για το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% από 1,3% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις του. Οσο για το 2019, κατέβασε πάλι τις προβλέψεις του για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% από 1,5%.
Να σημειωθεί πως η ΕΚΤ προβέπει ρυθμό ανάπτυξη 1,8% για την Ευρωζώνη το 2018 και 1,7% για το 2019.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του BCC, Adam Marshall, ενώ κάποιες βρετανικές επιχειρήσεις αναφέρουν ισχυρές εμπορικές συνθήκες, εντούτοις η βρετανική οικονομία στο σύνολό της παραμένει στάσιμη και δεν υπάρχουν ενδείξεις στον ορίζοντα για επιστροφή σε πιο υγιή επίπεδα ανάπτυξης.