B. Coeure: Τα προβλήματα της Ελλάδας δε σχετίζονται με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη

B. Coeure: Τα προβλήματα της Ελλάδας δε σχετίζονται με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη

Την εκτίμησή του ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δε σχετίζονται με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, εξέφρασε το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Β. Coeure σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien. 

Ο B. Coeure υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αλλά επεσήμανε ως σημαντικά προβλήματα της χώρας τις διοικητικές αδυναμίες, το αδύναμο σύστημα κοινωνικής προστασίας, το φορολογικό σύστημα και την οικονομία που διαθέτει πολύ στενή παραγωγική βάση.  

"Και πάλι, το ευρώ εκθέτει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες μίας χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να αναμορφώσει τις διοικητικές και πολιτικές δομές της, ώστε να μπορεί να ευημερήσει στο ευρώ. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ακόμη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αλλά πρέπει να επαινεθούν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει", συμπλήρωσε.

Μάλιστα, το μέλος της ΕΚΤ επεσήμανε επίσης ότι ακόμα και μετά από τόσες θυσίες οι Έλληνες δεν έχουν εκφράσει ποτέ την επιθυμία να φύγουν από το ευρώ. 

Στην ερώτηση, τι θα συνέβαινε στη Γαλλία, αν έφευγε από το ευρώ, όπως προτείνει το Εθνικό Μέτωπο, ο B. Coeure απάντησε ότι αυτό δεν είναι ένα σενάριο που θέλει να σκέφτεται, καθώς δεν είναι αυτό που θέλουν οι Γάλλοι, προσθέτοντας ότι θα οδηγούσε σε φτωχοποίηση. «Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε την ανάληψη κινδύνων με απρόβλεπτες συνέπειες», είπε, διευκρινίζοντας: «Η έξοδος από το ευρώ θα απειλούσε τις αποταμιεύσεις και τις θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Θα οδηγούσε σίγουρα σε μία αύξηση των επιτοκίων. Τα χρέη των γαλλικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα αυξάνονταν. Ο πληθωρισμός, που δεν θα περιοριζόταν πλέον από την ΕΚΤ, θα διάβρωνε τις αποταμιεύσεις, τα σταθερά εισοδήματα των νοικοκυριών και τις μικρές συντάξεις. Θα ήταν η επιλογή φτωχοποίησης».

Ερωτηθείς, αν το ευρώ έχει μέλλον, ο B. Coeure απάντησε: «Ναι, φυσικά, το ευρώ έχει μέλλον. Αλλά η Ευρωζώνη πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητα ο μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των χωρών, περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, περισσότερη αλληλεγγύη και ίσως μία μορφή ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης».

Αναφορικά με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο κεντρικός τραπεζίτες είπε ότι έχει υποτιμηθεί σχεδόν 30% από το υψηλό επίπεδο του 2011 και ότι είναι τώρα σε ένα κατάλληλο επίπεδο για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo by SOOC