Παρά... τρίχα γλίτωσε η Γερμανία την (τεχνική) ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) έδειξαν μηδενική ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει πατήσει «φρένο» τους τελευταίους μήνες, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από άλλα στοιχεία, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, η οποία σημείωσε επίσης σημαντική υποχώρηση. Έτσι, καθώς η Γερμανία θεωρείται ως η «ατμημηχανή» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, εντείνεται η ανησυχία για τις οικονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και του επόμενου -πολύ περισσότερο δε καθώς η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.
Συνολικά, σύμφωνα με την Destatis, η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ για το 2018 κυμάνθηκε στο 1,4%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση, η οποία θεωρούσε ότι η περυσινή χρονιά θα μπορούσε να είναι η πιο δυναμική από άποψη ανάπτυξης μετά το 2011. Εάν, μάλιστα, δεν υπήρχαν τα δύο πρώτα τρίμηνα, στα οποία η αύξηση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 0,4% και 0,5% αντιστοίχως, τότε η τελική εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η μεγαλύτερη ζημιά προκλήθηκε από την επιβράδυνση των εξαγωγών, που ήταν η αιχμή του δόρατος για την οικονομία της Γερμανίας, γεγονός που οφείλεται στο δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Αντιθέτως, σχετικά καλά είναι τα δεδομένα για την εσωτερική κατανάλωση, κάτι αναμενόμενο λόγω του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού ανεργίας, αλλά και των αυξήσεων στους μισθούς.
«Το θετικό από τα σημερινά στοιχεία είναι ότι δύσκολα μπορούν να επιδεινωθούν περαιτέρω», σχολίασε ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι, για να προσθέσει: «Τα θεμελιώδη στοιχεία της (γερμανικής) οικονομίας παραμένουν ισχυρά και με βάση αυτά, οι πιθανότητες μιας σταδιακής ανάκαμψης εξακολουθούν να είναι περισσότερες σε σύγκριση με εκείνες να υπάρξει μια νέα απογοήτευση».
Σημειώνεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα κυμανθεί πέριξ του 1% για το 2019, χωρίς να αποκλείεται να υποχωρήσει και κάτω από αυτό το όριο. Η ίδια, λίγο ως πολύ, εικόνα αναμένεται δε και για το 2020, γεγονός που κάνει την κυβέρνηση να υπολογίζει από τώρα την «μαύρη τρύπα» που θα προκύψει στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία υπολογίζεται πως θα φτάσει στα 22 δισ. ευρώ ως το 2023.
AP Photo/Michael Sohn, file