Του Γιώργου Φιντικάκη
Είσοδο στο ρεύμα ετοιμάζει η ΕΠΑ Αττικής αξιοποιώντας το υπάρχον πελατολόγιο των 330.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κοινά πακέτα «ρεύματος-φυσικού αερίου» θα κάνουν την εμφάνισή τους από τον Ιανουάριο του 2018 στην Αττική, με την ΕΠΑ να ανταγωνίζεται ευθέως την ΔΕΗ αλλά και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος.
Το στίγμα για το πως διαμορφωθεί το παιχνίδι του «δύο σε ένα» έδωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γιάννης Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, δηλαδή της εταιρείας που προέκυψε μετά το διαχωρισμό των δικτύων από την εμπορική δραστηριότητα (τα δίκτυα πέρασαν στην ΕΔΑ Αττικής). Η εταιρεία ωστόσο, όπως και η ΕΔΑ, συνεχίζει να ελέγχεται κατά 51% από την ΔΕΠΑ και κατά 49% από την Shell.
Είναι μια «επιθετική και αμυντική» ταυτόχρονα, όπως εξήγησε, ενέργεια για την ΕΠΑ, η είσοδος στην λιανική του ρεύματος. «Επιθετική» επειδή η εταιρεία βλέπει τις ευκαιρίες που διανοίγονται στο ρεύμα, πόσο μάλλον όταν διαθέτει έτοιμο δικό της πελατολόγιο, και «αμυντική» επειδή θέλει κατ' αυτόν τρόπο να διατηρήσει 330.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο χαρτοφυλάκιό της. Διότι από το 2018 απελευθερώνεται πλήρως η αγορά φυσικού αερίου, και ετοιμάζονται να μπουν σε αυτήν νέοι παίκτες, προμηθεύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με φυσικό αέριο, και διεκδικώντας το πελατολόγιο της ΕΠΑ. Ήδη, η αγορά φυσικού αερίου έχει απελευθερωθεί ως προς τις επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, η ΕΠΑ Αττικής σχεδιάζει να στείλει φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μορφή (CNG), και συγκεκριμένα σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις-πελάτες της που διαθέτουν στόλους φορτηγών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα σε Πικέρμι, Ανατολική Αττική, κ.ο.κ. Ο στόχος θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση συμπιεστών στο υφιστάμενο δίκτυο χαμηλής ή μέσης πίεσης.
Θα παίξει στις δημοπρασίες
Στο τομέα του ρεύματος, η ΕΠΑ πρόκειται εντός του έτους να υποβάλει αίτημα χορήγησης άδειας προμηθευτή, ενώ θα συμμετάσχει και στις δημοπρασίες της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), που ξεκίνησαν πέρυσι και με τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα συνεχιστούν ως και το 2019.
Οι ευκαιρίες στο ρεύμα είναι μεγάλες, καθώς εκτός των 330.000 υφιστάμενων πελατών της ΕΠΑ, πάνω σε δίκτυο φυσικού αερίου της Αττικής βρίσκονται επιπλέον 700.000 νοικοκυριά, δίχως ακόμη να έχουν συνδεθεί με αυτό. Σε έρευνα μάλιστα που διεξήγαγε η εταιρεία ανάμεσα στους πελάτες της, η αποδοχή τους ως προς την μελλοντική παροχή από την ΕΠΑ υπηρεσιών ρεύματος, ήταν μεγάλη. Πιθανή επέκταση της εταιρείας σε καταναλωτές εκτός του υφιστάμενου πελατολογίου θα εξεταστεί έπειτα από 2-3 χρόνια.
Ενα θέμα βέβαια αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ναι μεν στο φυσικό αέριο είναι πολύ μικρότερες απ' ότι στο ρεύμα, εκτιμάται ωστόσο ότι όσο μεγαλώνει η αγορά, τόσο και αυτές θα αυξάνονται. Σήμερα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει μόλις το 2%-3% επί των 100.000 συνδέσεων της ΕΠΑ που αντιστοιχεί σε 330.000 πελάτες. Η εταιρεία εφαρμόζει πολιτική διακανονισμών του χρέους σε διάστημα έως και 6-7 μηνών, ενώ σχεδιάζει να διευκολύνει τη διαδικασία παρέχοντας δυνατότητα ρύθμισης του χρέους ακόμη και μέσω του διαδικτύου.
Αλλάζουν τα πάντα στο φυσικό αέριο
Όπως και στον ηλεκτρισμό, έτσι και η αγορά φυσικού αερίου βιώνει πλέον καταστάσεις πραγματικής απελευθέρωσης. Πλέον, ΔΕΠΑ και ΕΠΑ, παρά την μετοχική τους σχέση, θα είναι από τον επόμενο χρόνο ανταγωνιστές. Είναι πολύ πιθανό η ΕΠΑ να προχωρήσει σε συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες-πελάτες της αγοράζοντας αέριο όχι μόνο από την ΔΕΠΑ, αλλά και από άλλους προμηθευτές.
Το άνοιγμα της αγοράς φέρνει πολλές τέτοιες ευκαιρίες, ειδικά από το 2018 και μετά, οπότε και καταργούνται για την ΕΠΑ οι περιορισμοί στις πηγές προμήθειας αερίου. «Πλέον θα κινούμαστε ανάλογα με το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι τιμές φυσικού αερίου που κάποιος μας προσφέρει. Ευκαιρίες υπάρχουν ήδη και θα πολλαπλασιάζονται όσο η αγορά θα ανοίγει, και θα πλησιάζουμε προς το 2020, οπότε και θα κάνει εγκαίνια η λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.
Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση κυμαίνεται στα 5,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έχοντας αυξηθεί 7% σε σχέση με τον Ιανουάριο, κι αυτό λόγω της κρίσης εφοδιασμού στην αγορά τους πρώτους μήνες του έτους. Συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, το αέριο παραμένει 38% φθηνότερο.