BIC: Η εταιρεία που κατακτά τον κόσμο με το ...ξυράφι της

BIC: Η εταιρεία που κατακτά τον κόσμο με το ...ξυράφι της

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αν υπάρχουν στην Ελλάδα εταιρείες με διαχρονική συνέπεια στην έρευνα, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια την κερδοφορία και το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, τότε σε περίοπτη θέση σ'' αυτή την κατηγορία δεσπόζει η BIC ΒΙΟΛΕΞ. Μια εταιρεία με ιστορία 65 ετών, που έχει γίνει συνώνυμη με τα στυλό, τους αναπτήρες αλλά κυρίως το ...ξύρισμα και έχει «μεγαλώσει» γενιές αντρών και γυναικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλές εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να υπερηφανεύονται ότι το 70% της παγκόσμιας αγοράς στον τομέα τους, το παράγουν οι ίδιες! Ούτε υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες που εξάγουν σε σχεδόν 160 χώρες, δηλαδή σχεδόν στα 3/4 του... γνωστού κόσμου, ενώ είναι ηγέτιδες δυνάμεις σε κάποιες εκ των αγορών που δραστηριοποιούνται.

Μια τέτοια εταιρεία – που από το 2000 ανήκει πλήρως σε γαλλικά συμφέροντα – είναι η BIC-ΒΙΟΛΕΞ. Τα νούμερά της, αφοπλιστικά. Παράγει σχεδόν 4 δισ. ξυραφάκια ετησίως, επίδοση που μεταφράζεται σε 11 εκατομμύρια ξυραφάκια την ημέρα!

Απασχολεί 1.450 Έλληνες εργαζόμενους, ενώ 85 περίπου εξ αυτών είναι αποκλειστικά... ταγμένοι στην έρευνα και στη μελέτη ανάπτυξης νέων προϊόντων, μηχανών, μεθόδων παραγωγής και αποτελεσματικότητας. Έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 100 πατέντες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες προήλθαν μέσα από την καινοτομία και την έρευνα για τις οποίες επένδυσε πάνω από 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μόνο την τελευταία δεκαετία.

Οι καρποί αυτής της στρατηγικής αποτυπώνονται στις οικονομικές της επιδόσεις που είναι από τις πιο ανθηρές στην Ελλάδα της κρίσης. Το 2014 η BIC είχε συνολικό τζίρο 167,058 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων 144,6 εκατ. ευρώ από πωλήσεις στο εξωτερικό και άλλα 22,4 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα - ενώ τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ.

Το 1% των ελληνικών εξαγωγών είναι Bic

Όπως τονίζει στο Liberal ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια «τρέχει» τη BIC στην Ελλάδα και τον κόσμο σε ότι αφορά τον τομέα των ξυριστικών κ. Δημήτρης Πισιμίσης «στην Ελλάδα εδρεύει το μοναδικό Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης των Ξυριστικών της BIC, όπου Ελληνικά μυαλά - ξυράφια σχεδιάζουν, βιομηχανοποιούν και παράγουν όλα τα νέα ξυριστικά προϊόντα του ομίλου, για όλο τον κόσμο! Εξάγουμε δε τεχνολογία και τεχνογνωσία αφού εδώ στην Αθήνα χτίζονται όλες οι νέες μηχανές παραγωγής αλλά και μέθοδοι παραγωγής και τις οποίες εξάγουμε σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου Ξυριστικών διεθνώς».

Ιστορικό – Οι πρώτες λεπίδες ASTOR

Η ιστορία της... ΒΙΟΛΕΞ άρχισε να γράφεται το 1952 από την οικογένεια Πολίτη η οποία εξειδικευόταν στην κατασκευή ξυριστικών λεπίδων δύο αιχμών. Ποιος – από τους παλαιότερους – δεν θυμάται την... γυμνή ξυριστική (δίκοπη) λεπίδα με το όνομα ASTOR; Ποιος από τους παλαιότερους δε θυμάται γονείς ή παππούδες με τη... σιδερένια συσκευή ξυρίσματος, που έπαιρνε τις μεγάλες λεπίδες ASTOR;

Η οικογένεια ονόμασε την εταιρεία Βιομηχανία Λεπίδων Ξυρίσματος, ήτοι... ΒΙΟ-ΛΕ-Ξ! Τα χρόνια εκείνα τα προϊόντα ξυρίσματος και περιποίησης προσώπου ή σώματος ήταν σε αρκετά... πρωτόγονο στάδιο, ενώ η λεπίδα ASTOR βρήκε πλατιά ανταπόκριση σ'' όλες τις βαθμίδες του πληθυσμού.

Από τη δεκαετία του ''60 η ASTOR είχε ήδη ξεπεράσει κορυφαίες διεθνείς εταιρείες και ήταν η επιχείρηση με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα!

Η καθοριστική 10ετία του ''70 και το άνοιγμα στις πέντε Ηπείρους

Η δεκαετία ορόσημο, ήταν αυτή του 1970. Το 1973 ο Σουηδός μηχανικός της ΒΙΟΛΕΞ Kenneth Gyllerstrom σχεδίασε και παρήγαγε το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο. Μια εφεύρεση που θ'' αλλάξει τις συνήθειες ξυρίσματος εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών παγκοσμίως, καθώς και την ιστορία του ξυρίσματος.

Μια μικρή, ελαφριά πλαστική ξυριστική μηχανή που διαρκούσε για μερικές χρήσεις και μετά πετιόταν. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι κεφαλές μιας χρήσης, που άλλαζαν πάνω από τις μεταλλικές ξυριστικές που κρατούσαν για χρόνια.

Κατόπιν, η οικογένεια Πολίτη σύναψε στρατηγική συνεργασία με το Γαλλικό όμιλο BIC, το όνομα του οποίου ήταν επίσης συνδεδεμένο με την καινοτομία, καθώς είχε κάνει αντίστοιχη επανάσταση με το στυλό μιας χρήσεως. Λίγο μετά, η οικογενειακή επιχείρηση μετονομάζεται σε BIC ΒΙΟΛΕΞ και παράγει αρχικά για την ελληνική αγορά το πρωτοποριακό ξυριστικό μιας χρήσεως.

Το 1975 αυτή η απλή ιδέα, μιας πλήρους ξυριστικής μηχανής στην τιμή της ξυριστικής λεπίδας, κυκλοφόρησε διεθνώς. Η BIC ΒΙΟΛΕΞ έκτισε εργοστάσια παραγωγής ξυριστικών λεπίδων στη Γαλλία το 1976 και στη Βραζιλία το 1979 και εργοστάσιο ξυριστικών στην Αμερική, τα οποία λειτουργούν έως σήμερα. Οι μηχανές υψηλής τεχνολογίας που επάνδρωσαν αυτά τα εργοστάσια φτιάχτηκαν στην Ελλάδα από Έλληνες μηχανικούς, μιας και δεν υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά.

To ιστορικό της γαλλικής BIC και το... πάντρεμα

O ουγγρο-αργεντινός Λάζλο Γιόζεφ Μπιρό (Laszlo Jozsef Biro) θεωρείται ο εφευρέτης του σύγχρονου στυλό, ενώ ο Γάλλος Μαρσέλ Μπικ (Marcel Bich) το απλοποίησε και το πούλησε ευρέως με το όνομα BIC. Η ιστορία της Γαλλικής BIC ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1944 όταν οι Μαρσέλ Μπικ και Εντουάρ Μπιφάρ αγόρασαν ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έξω από το Παρίσι και άρχισαν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για μηχανικά μολύβια και πένες, επενδύοντας στην εμπειρία του Μπικ, που ήταν διευθυντικό στέλεχος σε αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Το 1950 ο Μπικ αγοράζει τα δικαιώματα του στυλό διαρκείας από τον Λάζλο Μπιρό και σχεδόν αμέσως λανσάρει στην αγορά στυλό που φέρει το όνομά του. Λίαν επαναστατικό για την εποχή του... εκδημοκράτισε τη δυνατότητα γραφής με στυλό, καθώς ο BIC ήρθε να αντικαταστήσει τις ακριβές και όχι και τόσο εύχρηστες πένες. Τα στυλό BIC κατάφεραν να μπουν σε κάθε σπιτικό, ακόμη και το πιο φτωχό, δίνοντας την ευκαιρία στις πλατιές μάζες να έχουν ένα εξαιρετικό όργανο γραφής. Η επιτυχία ήταν δεδομένη και το 1973 διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων με τη δημιουργία του αναπτήρα BIC.

Κοινός παρανομαστής και των τριών προϊόντων του ομίλου, η απλότητα, τόσο στην κατασκευή όσο και στη χρήση, κάτι που καθρεφτίζονταν και στην τελική (χαμηλή) τιμή. Αυτό ήταν και το μυστικό της επιτυχίας τους!

Σήμερα, η BIC είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής στυλό διαρκείας στον κόσμο, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην κατηγορία της. Η μητρική εταιρεία Societe Bic είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού από το 1972, ενώ τα ξυραφάκια αντιστοιχούν στο 19% των συνολικών της πωλήσεων. Κύριοι ανταγωνιστές παγκοσμίως στον τομέα των ξυριστικών είναι Gillette και η Silk Wilkinson.

Η πλήρης εξαγορά το 2000 η ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και τους Έλληνες

Από το 2000 και μετά ολόκληρη η ΒΙΟΛΕΞ περνά στον έλεγχο της BIC, όταν ο γιος του ιδρυτή, ο  Μπρούνο Μπικ αγόρασε το 100% των μετοχών. Παρά τους φόβους, δε σκέφτηκε να αλλάξει έδρα στην εταιρεία ή να πάρει το παγκόσμιο κέντρο από την Ελλάδα, αλλά επένδυσε πολλά κεφάλαια τα επόμενα χρόνια.

Όπως εξηγεί στο Liberal o κ. Πισιμίσης «όταν ο Μπρούνο Μπικ εξαγόρασε την BIC VIOLEX το 2000 δεν το έκανε για να την πάρει από την Ελλάδα, παρ'' ότι είχε ήδη και εργοστάσια και μεγάλα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης σε Γαλλία και Αμερική.

Εξαγόρασε την BIC VIOLEX γιατί πίστευε στους Έλληνες και στο ταλέντο τους! Στο πρόσωπο αυτού του οραματιστή ιδιοκτήτη της εταιρείας βρήκαμε ένα μεγάλο σύμμαχο στην δίψα για Καινοτομία και Ανάπτυξη που μας διακατείχε και δεν τον διαψεύσαμε στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε», τονίζει ο κ. Πισιμίσης.

Και συνεχίζει, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι το ένστικτο του Μπικ να επενδύσει στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε:

«Εμείς σε αυτά τα 15 χρόνια αλλάξαμε την τύχη και την ιστορία των ξυριστικών της BIC, υπερδιπλασιάσαμε τις πωλήσεις και τα ξυριστικά της εταιρείας παγκοσμίως, αποδεικνύοντας καθημερινά στον όμιλο το γιατί πρέπει να έχει τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης όχι μόνο δεν σκέφτηκε να πάρει την εταιρεία από την Ελλάδα, αντιθέτως επένδυσε ακόμα περισσότερα στην επιχείρηση και στους ανθρώπους της! Η εταιρεία μεγάλωσε κατά 30% τα τελευταία πέντε χρόνια! Γίνονται πάνω 30 εκατ. ευρώ επενδύσεις κάθε χρόνο στα χρόνια της κρίσης, ενώ φέτος θα φτάσουν τα 45 εκατ. ευρώ!

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 φέραμε πάνω από 190 εκατ. ευρώ εξαγωγές / συνάλλαγμα στη χώρα, είμαστε το Νο1 εξαγωγικό ελληνικό προϊόν στις ΗΠΑ, ενώ έχουμε πάνω από 700 Έλληνες προμηθευτές».

Το ταλέντο του Έλληνα, η έμπνευση, η ηγεσία και ο ατομισμός

Εξηγώντας στο Liberal την πορεία της BIC, ο κ. Πισιμίσης αναφέρεται στο ταλέντο του Έλληνα, στον... ατομισμό που κάτω από προϋποθέσεις μετατρέπεται σε αρετή, ενώ αναφέρεται στα επόμενα στοιχήματα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πισιμίση, «το κλειδί της επιτυχίας της είναι η Καινοτομία. Η οποία όμως χρειάζεται έμπνευση και για να εμπνεύσεις κάποιον χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο Ηγεσίας αλλά και ένα δημιουργικό περιβάλλον εργασίας, που να αξιοποιεί στο έπακρο αυτό που είναι για εμένα το κυρίως ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, την υπεροχή του ανθρώπινου δυναμικού μας: Το ταλέντο του Έλληνα. Και αυτό έχουμε καταφέρει εμείς», τονίζει ο επικεφαλής της BIC και συνεχίζει:

«Σε ένα δομημένο, οργανωμένο και συν-δημιουργικό περιβάλλον εργασίας που του προσφέρουμε, έχουμε καταφέρει να ξεδιπλώσουμε τις αρετές του Έλληνα, την εφευρετικότητα, το δαιμόνιο, την εξυπνάδα του, την πολύπλευρη φαντασία του. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον  ο ατομισμός του Έλληνα – η μεγάλη μας αδυναμία ως λαού – γίνεται αρετή, γίνεται Καινοτομία. Έτσι έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μία πραγματικά καινοτόμο εταιρεία».

Το επόμενο... στοίχημα της BIC αλλά και της χώρας

Σε ερώτηση του Liberal «ποιο είναι το επόμενο στοίχημα για τη BIC», ο κ. Πισιμίσης τονίζει ότι «στόχος είναι να συνεχίσουμε την μακρά ιστορία των επιτυχημένων καινοτομιών μας, από εδώ από την Αθήνα. Και επειδή το μεγάλο στοίχημα του τόπου σήμερα είναι η ανάπτυξη, όχι μόνο να συνεχίζουμε να διαφημίζουμε, να ταξιδεύουμε την χώρα μας με τα προϊόντα μας διεθνώς, αλλά με το παράδειγμα μας, να δείχνουμε τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, ώστε να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο».

Όπως σημειώνει ο κ. Πισιμίσης «οφείλουμε για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς, να επενδύσουμε στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, στους ανθρώπους μας, στο ταλέντο τους, και προς τούτο να αναπτύξουμε Ηγεσία, καινοτομία, να οργανώσουμε την εργασία και την παραγωγή μας, να αναβαθμίσουμε ποιοτικά το προϊόν μας. Αυτό κάνει η BIC και αυτό πρέπει να κάνει και η χώρα».

Ο άνθρωπος που ηγείται της BIC

Ο κ. Δημήτρης Πισιμίσης είναι Χημικός Μηχανικός, διαθέτει Μάστερ στα Πολυμερή από το Manchester University (UMIST) και Διδακτορικό στα Σύνθετα Υλικά. Εργάζεται στον όμιλο BIC από το 1995. Διετέλεσε διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης BIC (1995 - 2002), Παγκόσμιος Διευθυντής ξυριστικών λεπίδων ομίλου BIC (2002 - 2014), Διευθυντής εργοστασίου ξυριστικών λεπίδων Αθήνας (2002 - 2008).

Από το 2008 είναι Διευθύνων Σύμβουλος της BIC VIOLEX, ενώ από από το τέλος του 2014 ανέλαβε και τη θέση του Senior Vice President of BIC - Worldwide Industrial & R&D Director Ξυριστικών του Ομίλου BIC. Με σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων αλλά και πατεντών, ενώ είναι μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων. Είναι και ο Έλληνας Manager of the Year 2014.