Σχέδιο για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φέρεται να σχεδιάζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του, χωρίς ωστόσο το Βερολίνο να είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προετοιμάζεται για ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει, μετά τις δεσμεύσεις Schaeuble προς τη Βουλή ότι το ελληνικό πακέτο διάσωσης θα εγκριθεί μόνο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου και της παρακολούθησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την Bild, ο γερμανός υπουργός, επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μετά την απουσία του ΔΝΤ. Στόχος του είναι να ψηφιστεί το τροποποιημένο πρόγραμμα της Ελλάδας πριν τις γερμανικές εκλογές.
Τα δυο σενάρια
Όπως μεταδίδει η DW, για τον Schaeuble υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια όσον αφορά την τύχη του ελληνικού προγράμματος.
Το θετικό σενάριο θέλει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινούνται από τις θέσεις τους και να προβαίνουν σε ορισμένες παραχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει εντέλει συμφωνία και με το ΔΝΤ. Η πλέον αισιόδοξη εκδοχή αυτού του σεναρίου προβλέπει την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων πριν την πρώτη κρίσιμη κάλπη της χρονιάς, τις ολλανδικές εκλογές στα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο η αξιολόγηση θα καθυστερήσει περαιτέρω και το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να πρέπει να κριθεί άκυρο και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο μνημόνιο. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούν να εκταμιευτούν και νέες δόσεις προς την Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγούσε πιθανότατα σε άλλο ένα «καυτό» ελληνικό καλοκαίρι. Στο παρά πέντε της γερμανικής κάλπης πρόκειται σίγουρα για το πλέον απευκταίο σενάριο για τους Merkel και Schaeuble.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να προνοεί όμως και γι΄ αυτή την περίπτωση, διαβεβαιώνοντας ήδη και ενόσω πρόκειται ακόμη για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο πως οτιδήποτε «νέο» αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα θα είναι αναμφίβολα πιο σκληρό. Το μήνυμά του προς τους βουλευτές λοιπόν θα είναι ότι «μπορεί να μην καταφέραμε να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο καράβι, ωστόσο νέος καπετάνιος αναλαμβάνει ο ευρωπαϊκός και υπό γερμανική καθοδήγηση μηχανισμός ESM», που θα μπορεί να ελέγχεται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά και από τους ίδιους τους βουλευτές.