Σημαντικό ενδιαφέρον εκφράζεται από Γάλλους , Γερμανούς και Ολλανδούς για να μπουν στην ελληνική αγορά πλαστικών. Την ίδια στιγμή ο κλάδος ταλανίζεται από τον διπλασιασμό του ενεργειακού κόστους και την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. Η σημαντικότερη πρόκληση όμως είναι ο μετασχηματισμός της παραγωγής, ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση από το 2022 των πλαστικών μιας χρήσης.
Πολλές εταιρείες του κλάδου, κυρίως οι μικρομεσαίες, δραστηριοποιούνται στην ιδιαιτέρως επικερδή αγορά των πλαστικών μιας χρήσης και δεν διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να προχωρήσουν σε μετασχηματισμό της παραγωγής τους. Μια λύση θα ήταν τα βιοδιασπώμενα πλαστικά, με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας να πιέζει προς την κατεύθυνση αύξησης της κρατικής στήριξης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγάλοι του κλάδου της χημικής βιομηχανίας, έχουν ήδη αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να στηριχθεί το κόστος της πράσινης μετάβασης, το οποίο είναι πολύ μεγάλο.
Σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων, το πιο ανελαστικό και υψηλό έξοδο αυτή την περίοδο για τις βιομηχανίες πλαστικών είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το κόστος έχει διπλασιαστεί, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους των προϊόντων από 10% έως 20%.
Εκτός όμως από την κυκλική οικονομία, ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Οι ανεπαρκείς υποδομές για τη συλλογή, την ταξινόμηση και την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων και η άγνοια των καταναλωτών για την ορθή απόρριψη των απορριμμάτων τους έχει ενισχύσει την κλιματική κρίση.
Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, η κυκλική οικονομία οικονομία είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την αναγκαία ανάπτυξη των οικονομιών, έπειτα από την πρωτόγνωρη ύφεση, που βιώνουν απόρροια της πανδημίας. Η ανακύκλωση των πλαστικών αποτελεί μονόδρομο για τον κλάδο, ενώ ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας στηρίζει την ορθή διαχείριση αποβλήτων, καθώς με αυτήν ενισχύεται η κυκλική οικονομία.
Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών, ενώ ο κλάδος σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ συνεισφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Σ.Β.Π.Ε η άμεση και έμμεση απασχόληση που προσφέρει φτάνει το 1,8% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας.
Η ελληνική βιομηχανία των πλαστικών είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και συνεισφέρει σχεδόν το 4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Η επόμενη ημέρα του κλάδου κρύβει ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την πράσινη-ψηφιακή μετάβαση.