«Καθώς η τελευταία σεζόν του ελληνικού δράματος κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές», αναφέρει το Bloomberg.
Σε σημερινό άρθρο σημειώνονται οι «χείριστες επιδόσεις» των ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους τρεις μήνες, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά που αξιολογήθηκαν από το εργαλείο World Bond Indexes του πρακτορείου.
Τονίζεται, δε ότι δεν συνέβαλε στην εξέλιξη αυτή θετικά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους δανειστές τον περασμένο Ιούνιο.
Στην ανάλυση αναφέρεται επίσης ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας ως προς τις επιδόσεις του.
Τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «έχουν κολλήσει στον πάτο του κύματος που παρέσυρε τις αγορές χρέους σε όλες τiς χώρες του ευρώ», διαπιστώνεται.
Το άρθρο τονίζει ότι το κόστος δανεισμού της χώρας (8,2%) είναι υπερδιπλάσιο της Πορτογαλίας (3%), ενώ σημειώνονται τα αρνητικά επιτόκια της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Ακόμη και η Κύπρος δανείζεται περίπου με το μισό κόστος εν συγκρίσει με την Ελλάδα, τονίζεται.
Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, «το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν οι συνήθεις προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την Ελλάδα για επιτάχυνση των εκκρεμοτήτων για τις μεταρρυθμίσεις της». Από την άλλη, στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν εκτός QE τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αναφέρεται.
«Η Ελλάδα είναι πίσω αναφορικά με τα 15 μέτρα που σχετίζονται με την καταβολή της επόμενης υπο-δόσης», αναφέρει ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intel.
Οικεία θέματα
Στασιμότητα στις αξιολογήσεις, καθυστέρηση των αποφάσεων για ελάφρυνση του χρέους και πικρία μεταξύ των διαδοχικών κυβερνήσεων και των ελεγκτών που εκπροσωπούν τους πιστωτές: Είναι γνωστή η εικόνα αυτή τα τελευταία εφτά χρόνια της κρίσης, που έχουν «σβήσει» περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.
Στο πρόσφατο «πικρό παρελθόν» συγκαταλέγεται η απόφαση Τσίπρα για δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, μια απόφαση «που παραλίγο να διώξει την χώρα από την Ευρωζώνη», ενώ κάνει τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί.
«Τα πράγματα αρχίσουν να συννεφιάζουν ξανά στην Αθήνα», σημειώνει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής στη μακροοικονομική ανάλυση της Oxford Economics Ltd. Αναφορά γίνεται και στην αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη στιγμή που η οικονομία «ασφυκτιά» από το «σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία».
Νέα ηγεσία;
Όπως αναφέρεται, το θέμα της οικονομικής ανάκαμψης «παραμένει σε μεγάλο βαθμό άλυτο – ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πιστωτές φαίνονται να ενδιαφέρονται για κάτι παραπάνω, που να μην σχετίζεται με τους όρους διάσωσης».
Με αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο της εξόδου στις αγορές του 2018 παραμένει μακριά, ενώ -τονίζεται- ότι η πιθανή ένταξη της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «τεχνικό πυθμένα» για τα ελληνικά ομόλογα.
Μακροπρόθεσμα, όμως, η αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει στις αγορές, μέχρι η σημερινή ηγεσία της χώρας να βρεθεί κοντά στην έξοδο.