Με στόχο την προσέλκυση εύπορων επενδυτών η κυβέρνηση θεσπίζει ευνοϊκές διατάξεις για τη φορολογική μεταχείριση τους, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρχει σταθερή καταβολή εφάπαξ ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα των φορολογουμένων που είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.
Οι επενδυτές που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα καταβάλουν εφάπαξ φόρο 100.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο με γνώση του σχεδίου, οι φορολογούμενοι θα απαιτείται να κατοικούν στη χώρα τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως. Θα οφείλουν επίσης να επενδύσουν 500.000 ευρώ στην εθνική οικονομία τα πρώτα τρία χρόνια της παραμονής τους. Το πρόγραμμα θα έχει 15ετή διάρκεια.
Σε σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg αναφέρει πως η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το νέο πλαίσιο, γνωστό ως non-dom (δηλαδή καθεστώς μη-κατοίκων).
Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία περιλαμβάνει επίσης χαμηλότερους συντελεστές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και συντελεστή 15% για τα stock options.
Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ένας ρυθμός ανάπτυξης 2,8% για το 2020.
Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να λάβει διαπιστευτήρια ως μια χώρα που είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις. Σ'' αυτή την κατεύθυνση η βασική της πρόκληση είναι η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι επενδύσεις παγίων κεφαλαίων ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ πριν την κρίση και τώρα η κυβέρνηση κάνει προβλέψεις για το 13,1% του ΑΕΠ για το 2020.