Ο πόλεμος του Πούτιν θα κοστίσει 190 δισ. δολάρια στην ρωσική οικονομία
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Bloomberg

Ο πόλεμος του Πούτιν θα κοστίσει 190 δισ. δολάρια στην ρωσική οικονομία

H οικονομία που ο Πούτιν ήθελε κάποτε να καταστήσει μία από τις πέντε μεγαλύτερες στον κόσμο βρίσκεται σε πορεία απώλειας ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ύψους 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026 σε σχέση με την προπολεμική της πορεία, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο του ετήσιου ΑΕΠ χωρών όπως η Ουγγαρία ή το Κουβέιτ.

Αλλά ακόμη και καθώς η Ρωσία κατέγραψε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης στο τέλος του 2022, η πτώση της για ολόκληρο το έτος ήταν μικρότερη της κατάρρευσης σχεδόν 10% που προβλεπόταν ένα μήνα μετά την εισβολή. Η κεντρική τράπεζα τοποθετεί την περσινή πτώση στο 2,5% και προβλέπει ότι η ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει από φέτος.

Η πτώση πιθανώς εντάθηκε το περασμένο τρίμηνο σε ετήσια βάση και μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Σε αυτό που θα είναι η πιο απότομη συρρίκνωση από την κορύφωση της παγκόσμιας πανδημίας, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα δείξουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg.

«Το αποτέλεσμα των κυρώσεων παρατείνεται», δήλωσε ο Όλεγκ Βιούγκιν πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. «Και η διαδικασία των κυρώσεων δεν έχει τελειώσει. Εισάγονται όλο και περισσότερες».

Οι κυρώσεις δεν κάλυπταν σημαντικές ρωσικές εξαγωγές ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αγορές, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τα αγροτικά προϊόντα, αν και ορισμένοι περιορισμοί για την ενέργεια προστέθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Παρόλα αυτά, η ανθεκτικότητα που έχει επιδειχθεί μέχρι στιγμής λέει πολλά για την πολυετή προσπάθεια των τεχνοκρατών που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν να χαλυβδώσουν την οικονομία ενάντια σε διαταραχές με πολιτικές που προσπαθούσαν να καταστήσουν τη Ρωσία λιγότερο εξαρτημένη από ορισμένες εισαγωγές. 

«Το διακύβευμα τώρα είναι η ικανότητα του Πούτιν να συνεχίσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζοντας να συγκεντρώνει τους πόρους, αλλά χωρίς να ανταγωνίζεται  το αίσθημα του πληθυσμού που ανησυχεί όλο και περισσότερο για την οικονομική του ευημερία», επισημαίνει το δημοσίευμα του Bloomberg.