Στις τράπεζες βασίζεται το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει την ανάπτυξη στη χώρα μετά από οκτώ σκληρά μνημονιακά χρόνια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στο σχέδιο των 110 σελίδων, τίθεται ως προτεραιότητα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κατάργηση των capital controls και η βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης. Αυτά τα βήματα θα ενισχύσουν «την ικανότητα του κλάδου να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας», αναφέρεται σε αντίγραφο του εγγράφου.
Στο πλαίσιο του «μετασχηματισμού του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να φτιάξει συνεταιριστικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών επιχειρήσεων. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων κεφαλαίου στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής». Ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας είναι ο πιο συγκεντρωτικός στην Ευρωζώνη, καθώς οι συστημικές τράπεζες κατέχουν το 96% περίπου των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το έγγραφο.
«Κόκκινα» δάνεια
Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, καθώς αποτελούν σχεδόν στο 50% των συνολικών δανείων.
Η σταδιακή απόσυρση της κυβέρνησης από την υποστήριξη των τραπεζών «θα σχεδιαστεί διεξοδικά, στη βάση μιας ορθολογικής πρακτικής των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθούν δίκαιοι όροι και μια ομαλή μετάβαση», αναφέρεται στο σχέδιο, ενώ η εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών θα να είναι σημαντική για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.