Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) αποφάσισε να προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για να πετύχει τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της τράπεζας ψήφισε με πλειοψηφία 6-3 την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%, στο 5,25%. Δυο από τα μέλη της επιτροπής πρότειναν άυξηση 0,50% ενώ ένα μέλος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 5%.
Η MPC δεν έδωσε πολλές ενδείξεις ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να τερματιστεί άμεσα, υποσχόμενη να «διασφαλίσει ότι το Τραπεζικό Επιτόκιο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%».
Η Τράπεζα επικαιροποίησε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό και αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 4,9% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, μια ταχύτερη μείωση από ό,τι είχε προβλέψει τον Μάιο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας εξέπληξε τις αγορές με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι σε όλες τις άλλες προηγμένες οικονομίες και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της βρετανικής κεντρικής τράπεζας.
Ο γενικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή διολίσθησε στο 7,9% τον Ιούνιο από το θερμότερο του αναμενόμενου 8,7% τον Μάιο, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού - ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - παρέμεινε κολλημένος στο 6,9% σε ετήσια βάση, αλλά υποχώρησε από το υψηλό 31 ετών του 7,1% του Μαΐου.
Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις χαλάρωσης. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας της έρευνας εργατικού δυναμικού αυξήθηκε στο 4% τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, κάπως υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν στην έκθεση του Μαΐου
«Οι πρόσφατες εκβάσεις των δεδομένων ήταν μικτές. Ωστόσο, ορισμένοι βασικοί δείκτες, ιδίως η αύξηση των μισθών, υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους κινδύνους από πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται», σημειώνει η MPC στην έκθεσή της.
«Η MPC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενδείξεις επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και την ανθεκτικότητα της οικονομίας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της στενότητας των συνθηκών στην αγορά εργασίας και της συμπεριφοράς της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών».