Βρετανία: Κατέγραψε ανάπτυξη 0,6% βάζοντας τέλος στην ύφεση
Shutterstock
Shutterstock

Βρετανία: Κατέγραψε ανάπτυξη 0,6% βάζοντας τέλος στην ύφεση

Τέλος στην ύφεση, στην οποία είχε μπει από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, μπήκε στη Βρετανία, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,6% για το α' τρίμηνο του 2024, όντας ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας τριετίας.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το α' τρίμηνο, η ισχυρότερη αύξηση από το δ' τρίμηνο του 2021, όταν αυξήθηκε κατά 1,5%.

Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων είχε δείξει ότι το ΑΕΠ θα διευρυνθεί κατά 0,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αφού το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Τα στοιχεία της Παρασκευής θα αποτελέσουν ευπρόσδεκτη είδηση για τον Σουνάκ, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομία έχει «γυρίσει σελίδα», αν και το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο έχει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τον Σουνάκ και τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ότι είναι εκτός πραγματικότητας για να πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι αισθάνονται καλύτερα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μερικά δύσκολα χρόνια, αλλά τα σημερινά στοιχεία για την ανάπτυξη είναι η απόδειξη ότι η οικονομία επιστρέφει σε πλήρη υγεία για πρώτη φορά μετά την πανδημία», δήλωσε ο Χαντ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών την Πέμπτη, προέβλεψε τριμηνιαία ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μικρότερη αύξηση 0,2% για το δεύτερο τρίμηνο.

Η λίρα ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Σε μηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο, ταχύτερα από την ανάπτυξη 0,1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Βρετανία παραμένει μία από τις χώρες που ανακάμπτουν αργά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο τέλος του α' τριμήνου του 2024, η οικονομία της χώρας ήταν μόλις 1,7% μεγαλύτερη από το επίπεδό της στα τέλη του 2019, πριν από την πανδημία, με μόνο τη Γερμανία μεταξύ των G7 να τα πηγαίνει χειρότερα.