Δριμεία κριτική ασκεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) η Capital Economics, σε ανάλυσή της αμέσως μετά την απόφαση για νέα μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14%.
Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο, η πολιτική που χαράζει ο Τούρκος πρόεδρος θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων και η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η πιθανότητα να επιβληθούν αυστηρά capital controls στη χώρα.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Capital Economics, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αγνόησε τη νομισματική κρίση, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, καθώς και την πρόσφατη στροφή της Fed και συνεχίζει να υποτάσσεται στον πρόεδρο Ερντογάν, μειώνοντας τα επιτόκια στο 14%. Τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της απόφασης υποδεικνύουν ότι ο κύκλος των μειώσεων θα σταματήσει στις αρχές του 2022 όμως και πάλι η λίρα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις και τα capital controls είναι πιο πιθανά από ποτέ.
Ο οίκος σημειώνει ότι πολύ σωστά οι αναλυτές ανέμεναν τη μείωση των επιτοκίων, η οποία φέρνει τη σωρευτική μείωση από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα στις 500 μονάδες βάσης, ή 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 19% στο 14%.
Η σημερινή απόφαση, προσθέτει η Capital Economics, αποδεικνύει ότι οι μακροοικονομκές εξελίξεις στην Τουρκία δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο για την πολιτική που εφαρμόζει η CBRT. Η λίρα έχει βυθιστεί κατά 36% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Νοεμβρίου και πάνω από 50% μέσα στο 2021. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο στο 21,3% και δείχνει ικανός να εκτιναχθεί στα επίπεδα του 25%-30%.
«Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να απαιτεί από την CBRT να δοκιμάζει την ανορθόδοξη αντίληψή του ότι τα χαμηλότερα επιτόκια είναι απαραίτητα για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός», αναφέρει η Capital Economics.