Μπορεί η τουρκική λίρα να καταρρέει, σημειώνοντας τρομακτική πτώση έως και 15% στις συναλλαγές της Τρίτης, ωστόσο η Capital Economics εκτιμά ότι απέχουμε ακόμη από το σημείο που ο Τούρκος πρόεδρος θα αναγκαστεί να αλλάξει κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο, ο Ερντογάν θα κάνει πίσω μόνο αν η κατρακύλα της τουρκικής λίρας απειλήσει τις τουρκικές τράπεζες, οι οποίες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κρίση σε σύγκριση με το 2018.
Επομένως, οι συνθήκες δεν είναι ακόμη τόσο δραματικές που να αναμένεται αλλαγή πλεύσης στο θέμα των επιτοκίων και της αντιμετώπισης του πληθωρισμού.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 13 λίρες/δολάριο καταγράφοντας πτώση 14% σε μία μόνο ημέρα και 40% στο έτος, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν που υποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν καμία πρόθεση να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων. Η Capital Economics εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε περαιτέρω πτώση του τουρκικού νομίσματος, καθώς οι επενδυτές δοκιμάζουν τα όρια του Ερντογάν.
Ο κλασσικός τρόπος να ξεφύγει κανείς από μία τέτοια κρίση, σημειώνει ο βρετανικός οίκος, είναι μέσω επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο να ενισχυθεί η αξιοπιστία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2018, οι τουρκικές αρχές εντέλει αντέδρασαν όταν άρχισαν να εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στην τρέχουσα συγκυρία, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα. Ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση να αντιμετωπίσουν την κατρακύλα της λίρας, κάτι που αντανακλάται και στις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων οι οποίες δεν έχουν εκτιναχθεί ακόμη, όπως συνέβη το 2018.
Όσο παραμένουν έτσι τα πράγματα και ο Ερντογάν κατευθύνει τη νομισματική πολιτική, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν μικρές διορθωτικές κινήσεις από την κεντρική τράπεζα, παρά μία επιθετική τακτική για να αλλάξει το κλίμα. Όμως ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υποστεί τόσο μεγάλη και άτακτη πτώση η τουρκική λίρα που θα πυροδοτήσει σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο. Μία πιστωτική κρίση θα επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα. Ένας επίσης σημαντικός κίνδυνος αφορά στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα. Αν υπάρξουν ενδείξεις μαζικών αναλήψεων ίσως υποχρεωθούν οι αρχές να εφαρμόσουν πιο επιθετικές μορφές capital controls.