Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες υπέστησαν πλήγμα από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, θα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους ώστε να ανακάμψουν και να ευημερήσουν, εκτιμά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, αναφέρει το CNBC.
Σύμφωνα με προδημοσίευση ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει στο Αραβικό Δημοσιονομικό Φόρουμ (Arab Fiscal Forum) η κ. Lagarde αναμένεται να αναφερθεί στο ότι οι επιτυχημένες οικονομίες του 21ου αιώνα πρέπει να είναι ικανές να παράγουν «ισχυρά κρατικά έσοδα» και «υψηλότερα και αξιόπιστα έσοδα».
Στο επίκεντρο της ομιλίας της επικεφαλής του ΔΝΤ στο Άμπου Ντάμπι, θα βρεθούν οι εξαγωγικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες που έχουν διευρύνει το δημοσιονομικό τους έλλειμα ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014.
Η κ. Lagarde θα αναφέρει πως αν και «οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα των χαμηλών τιμών εμπορευμάτων» χρειάζεται αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων, τόσο παγκοσμίως όσο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.
«Όχι μόνο έχουν υποχωρήσει οι τιμές πετρελαίου κατά περίπου 2/3 από τα πρόσφατα υψηλά τους, αλλά οι παράμετροι προσφοράς και ζήτησης συνιστούν πως θα παραμείνουν έτσι για παρατεταμένη περίοδο. Το μέγεθος και η επιμονή αυτού του εξωτερικού σοκ σημαίνει ότι όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου θα πρέπει να προσαρμοστούν, μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τα έσοδα».
Σύμφωνα με την κ. Lagarde, μέσα στο 2015 οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής έχουν χάσει πάνω από 340 δισ. δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικού ΑΕΠ τους.
«Αυτές οι οικονομίες πρέπει να ενισχύσουν το δημοσιονομικό τους πλαίσιο και να δημιουργήσουν εκ νέου το φορολογικό τους σύστημα, μειώνοντας την μεγάλη εξάρτησή τους από τα έσοδα που προέρχονται από το πετρέλαιο με το να ενισχύσουν τα έσοδα που προέρχονται από πηγές εκτός των υδρογονανθράκων. Αυτό θα βοηθήσει στην ώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ συγχρόνως θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα. Επίσης, θα παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία να σχεδιαστούν δίκαια φορολογικά συστήματα τα οποία θα δίνουν έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την απλότητα» θα υποστηρίξει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει πως επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους χωρίς ωστόσο να υπάρχει ορατή πρόοδος, αναφέρουν αναλυτές. Επιπλέον, έξι χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) σχεδιάζουν για πρώτη φορά την εισαγωγή ενός φόρου επί των πωλήσεων, ενώ χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταργήσει τις μακροχρόνιες επιδοτήσεις καυσίμων. Παρ'' όλα αυτά, οι προαναφερόμενες χώρες δεν διαθέτουν σύστημα φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων, κάτι που σύμφωνα με την κ. Lagarde είναι αναγκαίο.