Εφικτή χαρακτηρίζει η Citi την επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες για μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά 50%, προβλέποντας, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν κατά μέσο όρο 5 χρόνια και όχι 3-4 που εκτιμούν οι ίδιες οι τράπεζες.
Σε έκτακτο σημείωμα για τις ελληνικές τράπεζες, η Citi δίνει σύσταση «neutral», τονίζοντας ότι παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις, η απόφασή της αυτή αντανακλά το γεγονός πως συνεχίζει να υφίσταται ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και τον ορίζοντα πενταετίας για την επίτευξη της μείωσης κατά 50%. Παρ'' όλα αυτά, η Citi αναγνωρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
«Στα τέλη του 2015, η Τρ. Πειραιώς και η Eurobank έθεσαν φιλόδοξους στόχους για τα NPLs, κάνοντας λόγο για μείωση της τάξης του 60%-70% στο συνολικό όγκο των NPLs, για να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 20%, από τα τρέχοντα επίπεδα του 35%-40%, μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια (έως το 2018 ή το 2019). Το ερώτημα είναι πόσο ρεαλιστική είναι η επίτευξη του στόχου», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
Μία καλύτερη ματιά στην ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι αν η οικονομία σταθεροποιηθεί και η δημιουργία NPLs μειωθεί σε χαμηλό επίπεδο, μέσω αναδιαρθρώσεων και διαγραφών, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τον όγκο των NPLs κατά 50%. «Ωστόσο, ενδεχομένως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος σε σύγκριση με τις προσδοκίες των τραπεζών. Εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο θα χρειαστούν 5 χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος (ήτοι μέχρι το 2021)».
Το 40% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών είναι ρυθμισμένα δάνεια και το 12% των NPEs είναι εξυπηρετούμενα ρυθμισμένα δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, με το 5% των NPLs να έχουν αναδιαρθρωθεί μέσα στο α'' τρίμηνο του 2016. Η Citi εκτιμά ότι αν τα δάνεια που υπόκεινται σε αναδιάρθρωση γίνονται εξυπηρετούμενα σε ποσοστό 50%, τότε τα NPLs μπορούν να μειωθούν κατά 30%.
Επιπλέον, η Citi εκτιμά ότι μπορούν να «κουρευτούν» δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος για τα κεφάλαια των τραπεζών. Αυτό θα οδηγούσε σε επιπρόσθετη μείωση των NPLs κατά 20%. Στο α'' τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες διέγραψαν 64μ.β. NPLs. Για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης, πρέπει να αυξήσουν τις διαγραφές σε 140 μ.β. ανά τρίμηνο, υπερδιπλασιάζοντας τον τρέχοντα ρυθμό.