Οι πρώτοι νικητές του προηγούμενου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας μιλούν για την εμπειρία τους και το βραβείο των 20.000 ευρώ!
Κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας λαμβάνοντας χρηματικό βραβείο, ύψους 20.000 ευρώ. Ο λόγος για την CubesCoding και το σύστημα RoboTiles, την υβριδική εκπαιδευτική πλατφόρμα προγραμματισμού που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε αρχάριους, που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα της Πληροφορικής.
Η ιδέα του project RoboTiles βασίστηκε στα ερευνητικά αποτελέσματα βραβευμένου, στο εξωτερικό, διδακτορικού που εκπονήθηκε στο ΑΠΘ.
Ειδικότερα, το σύστημα RoboTiles αποτελείται από ένα εξελιγμένο ρομπότ και ένα πλήρως επεκτεινόμενο σετ απτικών εντολών, σε μορφή μαγνητικών πλακιδίων, που βασίζονται σε ανοιχτές τεχνολογίες Hardware. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να προγραμματίσουν το ρομπότ και γενικά το σύστημα, χρησιμοποιώντας γραφικά περιβάλλοντα (υβριδική διαλειτουργικότητα με GUIs), ενώ ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην περιοχή του ΙοΤ.
Πίσω από την καινοτόμα επιχειρηματική προσπάθεια βρίσκονται οι Θεοδόσιος Σαπουνίδης, Ιωάννης Κέδρος και Εμμανουήλ Χατζηγιάννης. Αυτό που διαφοροποιεί το RoboTiles από τον ανταγωνισμό είναι το γεγονός, ότι μειώνει δραματικά το κόστος αγοράς διαφορετικών συστημάτων εκμάθησης προγραμματισμού για τους γονείς, εξασφαλίζει ταχύτερη, αποδοτικότερη, συνεργατική εκμάθηση περισσοτέρων προγραμματιστικών εννοιών, όντας ταυτόχρονα εύκολο στη χρήση.
«Η εμπειρία της συμμετοχής, οι απαιτήσεις του διαγωνισμού, αλλά και ένα χρηματικό έπαθλο, νομίζω ότι αποτελούν καθοριστικό τεστ, τόσο για την εξέλιξη της ιδέας, όσο και για την ανάπτυξη της ομάδας» αναφέρει στο
liberal.gr ο Θεοδόσιος Σαπουνίδης, ένας εκ των Ιδρυτών της CubesCoding.
Ο ίδιος τονίζει, πως εκείνος που έχει μια καλή πρόταση, βαθιά γνώση του αντικειμένου, στο οποίο δραστηριοποιείται, αλλά και μια ενθουσιώδη ομάδα, έτοιμη να πάρει ρίσκο, δεν έχει παρά να δοκιμάσει την τύχη του στον Διαγωνισμό που διεξάγει η Εθνική Τράπεζα.
Αναγνωρίζει πως χάρη στη συμμετοχή του CubesCoding, αρχικά στο πρόγραμμα NBG Business Seeds και εν συνεχεία στον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας, τα στελέχη της ομάδας έμαθαν πώς να καταρτίζουν business plan. «Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία στην οποία υποβληθήκαμε, καταφέραμε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιωθούμε.
Ταυτόχρονα, τα χρήματα που λάβαμε, αλλά και η εμπειρία της συμμετοχής ήταν αυτά, που έδωσαν στην ομάδα κίνητρα και ενθουσιασμό για να συνεχίσει ένα δύσκολο εγχείρημα» λέει ο κ. Σαπουνίδης.
Προσθέτει πως η Εθνική Τράπεζα λειτούργησε ως «όχημα» για την αποστολή τους στο RG Challenge 2018 στο Λονδίνο, και προσπάθησε μέσα από το δίκτυό της να βρεί στην ομάδα της CubesCoding υποψήφιους επενδυτές και πελάτες.
«Οι άνθρωποι της Εθνικής ακόμα και μετά το Διαγωνισμό, μας τηλεφωνούν και δείχνουν ενδιαφέρον. Αυτή η κίνηση μας δίνει μεγάλο κουράγιο για να συνεχίσουμε να κάνουμε καλά αυτό που ξέρουμε» επισημαίνει ο κ. Σαπουνίδης.
Η ομάδα εργάζεται πυρετωδώς για την εξέλιξη των προϊόντων της και την ανάπτυξη νέων, επενδύοντας με ίδια κεφάλαια στη δημιουργία γραμμών παραγωγής. Έχει μάλιστα καταρτιστεί business plan 36 μηνών, το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση στην αγορά των υφιστάμενων, αλλά και μελλοντικών προϊόντων μέχρι το 2020, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με δημιουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης για πιθανή συνεργασία στο branding, product design και digital marketing του RoboTiles.