Για το θέμα που συζητείται πολύ τις τελευταίες μέρες και αφορά τη συμφωνία για τα F-16 έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στον realfm, o κ. Βίτσας το 1,1 δισ. ευρώ για τα μαχητικά αεροσκάφη θα προέρχεται από τον προϋπολογισμό της επόμενης δεκαετίας και η όλη αναβάθμιση των αεροπλάνων θα ολοκληρωθεί το 2025.
«Από τον προϋπολογισμό μας την επόμενη δεκαετία θα βγουν 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του μεγαλύτερου κομματιού του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Αυτή τη στιγμή η οροφή όσον αφορά στο κόστος είναι στο αμερικανικό κογκρέσο. Αν παραμείνει 15 ημέρες εκεί, αν το συζητήσουν και το εγκρίνουν, μας το στέλνουν κατευθείαν. Δηλαδή, αν περάσουν 15 ημέρες θεωρείται εγκεκριμένο, μας το στέλνουν και εμείς στέλνουμε πίσω την LOA, αφού συζητηθεί, και μετά έρχεται στη βουλή», ανέφερε ο κ. Βίτσας, και συμπλήρωσε πως «Όλη αυτή η αναβάθμιση γύρω στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί, σταδιακά. Υπολογίζω ότι από το 2019 θα έχουμε αρχίσει να παίρνουμε τα πρώτα».
Ερωτηθείς για ποιον λόγο προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και όχι στην αγορά νέων, σημείωσε ότι «από τη μια μεριά, είναι για λόγους αποτελεσματικότητας και δεν υπήρχε κανένας λόγος να πάρουμε καινούρια F-16. Αν συζητούσαμε για καινούρια, την πέμπτη γενιά, τότε μιλάμε για άλλου επιπέδου κόστη, τα οποία δεν περιλαμβάνουν μόνο το κόστος του κάθε αεροπλάνου, αλλά και νέες εγκαταστάσεις και εκπαιδεύσεις».
Πρόσθεσε επίσης ότι αν επιλέγαμε άλλου τύπου αεροπλάνα, αυτό θα ήταν πάρα πολύ κοστοβόρο. «Αυτή τη στιγμή στον κάθε ετήσιο προϋπολογισμό έχουμε 500 εκατ. για εξοπλιστικά. Στο βάθος μιας δεκαετίας είναι 5 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές. Με βάση αυτό, κάνουμε τους υπολογισμούς μας τι θα συζητήσουμε, τι θα αναβαθμίσουμε, τι πιθανά θα αγοράσουμε. Όλα αυτά τα έξοδα είναι ήδη προϋπολογισμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.
Ερωτηθείς εάν η αναβάθμιση των F-16 είναι συνεννόηση με εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε εμμέσως πλην σαφώς πως δεν μπορούν να παρέμβουν σε αυτό το θέμα.
«Να θυμίσω τι είχε πει ο πρόεδρος Hollande, ότι υπάρχει το σύμφωνο σταθερότητας. Δεν μπορείς να συζητάς για τα ζητήματα των αμυντικών αναγκών στο σύνολό τους με κάποιους που δεν έχουν τις ίδιες αμυντικές ανάγκες. Τα 500 εκατ. είναι συνεννοημένα, έτσι κι αλλιώς. Τώρα αν αρχίσουμε να συζητάμε και το τι θα κάνεις τα 500 εκατ. …τι θα κάνεις θα παραδώσεις και την άμυνα της χώρας;» ανέφερε.
Όπως σημείωσε, από το 2009 μέχρι τώρα έχει γίνει περικοπή δαπανών 3 δισ. ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια η περικοπή υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ. «Είναι δεδομένος ο προϋπολογισμός του υπουργείου» σχολίασε.
Φωτογραφία: SOOC