Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη είναι γεγονός, δεν είναι πρόβλεψη, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, τονίζοντας παράλληλα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, είτε τέλος Ιανουαρίου είτε ως τα μέσα Φεβρουαρίου, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνουν οι θεσμοί, το ΔΝΤ, η ΕΕ, οι έρευνες πολλών τραπεζών, «δεν είμαστε οι μόνοι» που το υποστηρίζουν, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας. Μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία, τα οποία ανέφερε και κατά την ομιλία του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αύξηση 1,8% στο πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016, αύξηση 12,6% στον όγκο των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις), αύξηση 10,2% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και αύξηση 5,1% στην ιδιωτική κατανάλωση σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα.
Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι τη διετία 2016-2017 υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως (COSCO, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.), το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ περίπου το 2017, ενώ το 2016 υπήρξε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό και κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις.
Επιπλέον, προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα μειώσει περαιτέρω την ανεργία, ενώ επανέλαβε ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για τα «λουκέτα» ή την μετανάστευση επιχειρήσεων σε χώρες όπως η γειτονική Βουλγαρία.
Ο Δημ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν φορολογικά οχήματα, προκειμένου κάποιοι να «γράψουν» σε αυτές αυτοκίνητα, ακίνητα κτλ., ενώ όσον αφορά τα λουκέτα, μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων είναι ανενεργές εδώ και 2-3 χρόνια και τα βιβλία τους κλείνουν και πάλι για φορολογικούς λόγους.
Εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι επισημαίνουν την μεγάλη φορολογία, αλλά το σημαντικότερο θέμα είναι η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσω της ΕΕ, την ΕΤΕπ, τα ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θέλει να επενδύσει, στον τουρισμό, την μεταποίηση, τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Τέλος, αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση, ο κ.Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι είναι πλέον σημαντική η πιθανότητα το ΔΝΤ να μην είναι μέρος της χρηματοδότησής του. «Νομίζω βρισκόμαστε σε καλή θέση να αρχίσουμε πάλι τη διαπραγμάτευση και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είτε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, είτε ως τα μέσα Φεβρουαρίου», όπως εκτίμησε.