Την άμεση κατάργηση της διάταξης που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει, προανήγγειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κάνοντας λόγο πως η κυνέρνηση δεν θα ανεχτεί ούτε τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ούτε και δικαστικά πραξικοπήματα.
Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος διεμήνυσε ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα διαφθοράς, γνωστοποιώντας ότι ήδη έχουν σταλεί στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα υποθέσεις για λαθρεμπόριο καπνού και οινοπνευματωδών ποτών.
«Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική. Δεν είναι μόνο δική μου άποψη αυτή αλλά και πολλών έγκριτων συναδέλφων, γιατί στο Σύνταγμα ορίζεται ρητά ότι αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο. Η σημερινή κυβέρνηση ούτε τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ούτε και δικαστικά πραξικοπήματα θα ανεχθεί. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει τη θέληση, και εγώ προσωπικά έχω επιφορτιστεί να δώσω τέλος στην αμνηστία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για την πορεία ελέγχουν υποθέσεων διαφθοράς.
Όπως είπε ο κ. Παπαγγέλοπουλος, έχει ήδη συνεννοηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για να καταργηθεί άμεσα η διάταξη.
Ωστόσο επισήμανε ότι η κατάργηση τη διάταξης από μόνη της δεν επιτρέπει την τιμωρία των υπαιτίων, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομική ισχύς και προσέθεσε ότι το υπουργείο μελετά «τον τρόπο κηρύξεως ως αντισυνταγματικής της διάταξης, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο από τα αρμόδια δικαστήρια». «Είμαι βέβαιο ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε τα αρμόδια δικαστήρια να διαπιστώσουν την αντισυνταγματικότητα αυτής της διάταξης», προσέθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην είσπραξη των δανείων που έχουν χορηγήσει, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να κατηγορηθούν για κακουργηματικό αδίκημα. «Είναι αυτονόητο θέλω να πιστεύω, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν την είσπραξη των δανείων αυτών. Υπάρχει το ενδεχόμενο να διαπράξουν κακουργηματική πράξη αν δεν το επιδιώξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Εμπνευστές αυτής της διάταξης που κατέθεσαν και ψήφισαν είναι οι ίδιοι που όταν ο κ. Πεπόνης άρχισε την σχετική έρευνα για αυτά τα δάνεια, εξουδετέρωσαν και αυτόν και τον κ. Μουζακίτη».
Από την πλευρά του, ο κ. Κασιδιάρης έκανε λόγο για εγκληματική διάταξη, με την οποία «αμνηστεύονται πολιτικοί παράγοντες που σε διαπλοκή με τους τραπεζίτες οδήγησαν σε σκανδαλώδη θαλασσοδάνεια ληστεύοντας τις ελληνικές τράπεζες». «Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία σας. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι αρνητική σε ό,τι θετικό κάνετε. Βλέπουμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς υπουργείου», τόνισε ο κ. Κασιδιάρης.
«Να διευκρινίσω ότι ο πρωθυπουργός πιέζει εμένα να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και όχι εγώ εκείνον», αντέτεινε ο κ. Παπαγγγελόπουλος.
Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι από τις 247 συνολικά υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν λαθρεμπόριο καπνού και οινοπνευματωδών ποτών, τις οποίες έχουν αναλάβει να ελέγξουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουν ήδη σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα 21 από αυτές, ενώ ετοιμάζονται και άλλες 12 για τις οποίες επίσης θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος. αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος 85 από αυτές τις υποθέσεις, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι υπόλοιπες.
Ακόμα, τόνισε ότι είναι έτοιμα και θα κατατεθούν σύντομα νομοσχέδια που θα αφορούν, «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των οικονομικών εισαγγελέων και των εισαγγελέων διαφθοράς, χρηματοδότηση κομμάτων, ενοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και προστασία μαρτύρων.
Τέλος ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στη λίστα που έστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιες γερμανικές αρχές με ονόματα 10.588 Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
«Αν για τη λίστα Λαγκάρντ χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ξεκινήσουν οι έρευνες, η συγκεκριμένη λίστα που στάλθηκε από τις γερμανικές αρχές παραδίδεται άμεσα στον οικονομικό εισαγγελέα. Ήδη συναντήθηκα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό τον κ. Αλεξιάδη και κανονίσαμε να καταρτίσουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Δοαφθοράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ