Η ελληνική αγορά κατοικίας διατήρησε το θετικό momentum στο πρώτο τρίμηνο του 2020 παρά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, αναφέρει σε σημερινό του σημείωμα ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar. Αφού κατέγραψε πτώση 54% από το 2009 έως το 2017, οι τιμές ακινήτων ενισχύθηκαν κατά 9% τη διετία 2018-2019. Σημείωσαν δε, περαιτέρω άνοδο το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, με βασικούς καταλύτες της ανάκαμψης την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και τη βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία.
Παρ’ όλα αυτά, το πρωτοφανές οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα και στις συναλλαγές ακινήτων στο β’ τρίμηνο του 2020, ενώ παράλληλα ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από την εξωτερική ζήτηση, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς κατοικίας θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από την εξέλιξη της πανδημίας και το ρυθμό ανάκαμψης των μεγάλων ξένων αγορών, τη διάθεσή τους να ταξιδέψουν και έως ένα βαθμό την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης.
Όπως εκτιμά η DBRS, το μακροπρόθεσμο outlook της ελληνικής αγοράς κατοικίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της χώρας να ανακάμψει από την πανδημία χωρίς να υποστεί μόνιμη ζημιά στην αγορά εργασίας και από την ικανότητά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις.
«Η πρόσφατη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης μέσω της ψηφιοποίησης ενός σημαντικού αριθμού διαδικασιών θεωρείται θετική εξέλιξη και αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την στρατηγική της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα», σημειώνει η Σπυριδούλα Τζήμα, στέλεχος της DBRS Morningstar.