Όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω βιβλίου προσφορών. Πρόκειται για την «συναλλαγή της χρονιάς» η οποία θα δώσει την δυνατότητα ακόμα και σε επενδυτές που δεν είναι μέτοχοι στην ΔΕΗ να συμμετάσχουν στην ίδια τιμή με τους υφιστάμενους μετόχους στην πιο κομβική ίσως στιγμή της ιστορίας της επιχείρησης.
Το αρχικό ύψος της αύξησης ήδη προδιαγράφεται καλυμμένο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των προθέσεων της CVC να καλύψει 395 εκατ. ευρώ εφόσον η τιμή διαμορφωθεί κάτω από τα 9 ευρώ. Το λογικότερο ήταν να αναμένουμε το ελάχιστο της αύξησης να ξεκινήσει πλέον όχι από τα 750 εκατ. ευρώ αλλά από την βάση του 1 δισ. ευρώ και ανάλογα την ζήτηση και την υπερκάλυψη να «χτίσει» την τιμή της αύξησης προς τα πάνω.
Στην εξίσωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 33,3%, άρα στο ενδεχόμενο που η αύξηση κλείσει στο 1 δισ. ευρώ, η ελάχιστη τιμή έκδοσης που ικανοποιεί το κριτήριο είναι τα 8,20 ευρώ, στα 1,1 δισ ευρώ η τιμή πηγαίνει στα 8,9 ευρώ και ούτω κάθε εξής.
Φυσικά, μπορούν να γίνουν και άλλοι υπολογισμοί ανάλογα με το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, αφού η απόφαση που πήρε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ορίζει μόνο το ελάχιστο ποσό της αύξησης (750 εκατ. ευρώ). Ωστόσο πλέον έχουμε ένα εύρος μέσα στο οποίο μπορούμε με κάποια καλή πιθανότητα να υποθέσουμε ότι η ΑΜΚ της ΔΕΗ θα γίνει μεταξύ 8,2 και 9,0 ευρώ.
Υπάρχουν, πάντως, ακόμα λεπτομέρειες που χρήζουν διευκρινήσεων. Για παράδειγμα αν τελικά θα υπάρχει το δικαίωμα προτεραιότητας στην αύξηση των παλαιών μετόχων και ποια θα είναι η ημερομηνία στην οποία κατοχυρώνεται. Μέχρι ποια ημερομηνία δηλαδή θα πρέπει να είναι κάποιος μέτοχος της ΔΕΗ για να έχει προτεραιότητα κατανομής σε ενδεχόμενο υπερκάλυψης της αύξησης.
Ποια θα είναι η κατανομή των μετοχών σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, σε θεσμικούς και ιδιώτες και αν στο σύνολο των μετοχών που θα κατανεμηθούν στους θεσμικούς λαμβάνεται υπόψη η συμμετοχή της CVC. Κατά τα άλλα η διαδικασία του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών φαίνεται να κλειδώνει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, επομένως η ΔΕΗ θα έχει ένα λόγο παραπάνω να περιληφθεί στην σύνθεση του βασικού δείκτη της Morgan Stanley στην αναθεώρηση της 11ης Νοεμβρίου.
Μόλις 800 εκατ. ευρώ...
Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει την πώληση του 49% ΔΕΔΔΗΕ από την οποία προκύπτει τίμημα 4,2 δισ. ευρώ για το σύνολο της θυγατρικής της και η τρέχουσα επιχειρηματική αξία της εταιρείας (Δάνεια συν κεφαλαιοποίηση) είναι σχεδόν 5 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι η αξία που απομένει τιμολογείται σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή δύο εργοστάσια φυσικού αερίου.
Υπό αυτή την έννοια η τιμολόγηση της αύξησης σε αυτές τις τιμές παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για βραχυπρόθεσμους όσο και για μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Το ρίσκο φυσικά υπάρχει και συνδέεται με την εκτέλεση του επενδυτικού πλάνου αλλά και τις τιμές των ορυκτών υδρογονανθράκων, του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων διοξειδίου άνθρακα στις αγορές ενέργειας. Αν όμως δεν υπήρχαν αυτά τα ρίσκα σίγουρα η τιμή της αύξησης δεν θα ήταν τόσο χαμηλή.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.