Γιατί στάθηκε ιδιαίτερα χθες ο πρωθυπουργός στην ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης;
Πολύ απλά διότι η πανδημία είναι εδώ, αναγκάζει την κυβέρνηση να εφαρμόζει πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα συγκριτικά με αυτό που προέβλεπε ακόμη και το πιο απαισιόδοξο σενάριο και υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να «δεσμεύει» με το καλημέρα της νέας χρονιάς σχεδόν το 90% του συνολικού πακέτου στήριξης.
Ήδη, έχει «κλειδώσει» ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν πάνω από 6,5 δις. ευρώ από τα συνολικά 7,5 δις. ευρώ που έχουν «κρατηθεί» στον προϋπολογισμό του 2021 για τη στήριξη της αγοράς. Έτσι, πολύ σύντομα θα χρειαστεί να καταφύγουμε και στα κονδύλια του REACT EU που στην πράξη συνιστούν τμήμα των κονδυλίων που προγραμματίζονται να πέσουν στην αγορά μέσα από το Ταμείο Συνοχής.
Πώς έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε «δεσμεύσει» από τώρα το 90% του προγράμματος στήριξης; Είναι πολύ απλό:
1. Περίπου 1,6 δις. ευρώ θα διατεθούν για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης
2. Περίπου 2,2 δις. ευρώ είναι η 5η και η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής
3. Περίπου 1 δις. ευρώ απαιτούνται να καλυφθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας του Δεκεμβρίου μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που θα καταβληθεί από το κράτος λόγω ακριβώς των αναστολών. Αν ληφθεί υπόψη ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή και τον Ιανουάριο και ότι είναι πολύ πιθανό για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε παράταση για πολλές εβδομάδες ακόμη, τότε είναι βέβαιο ότι αυτό το ποσό που είχε προϋπολογιστεί τον Νοέμβριο υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, δεν θα φτάσει.
4. Στον προϋπολογισμό έχει ήδη εγγραφεί κονδύλι 280 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ (θα αρχίσει να δίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον Απρίλιο και μετά) περίπου 800 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις που δίνουν οι περιφέρειες υπό μορφή επιδοτήσεων. Επίσης, μαζεύεται ένα κονδύλι για τις προσλήψεις υγειονομικών κλπ τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων και άλλα μέτρα στήριξης τα οποία έχουν μικρότερο προϋπολογισμό αλλά είναι αρκετά με αποτέλεσμα να μαζεύεται ένα μεγάλο κονδύλι.
Δεν θα πρέπει κανείς να παραλείψει το θέμα των αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων το οποίο θα χτυπήσει διπλά τον προϋπολογισμό. Πρώτον διότι θα εισπραχθούν οι φόροι που είχαν προϋπολογιστεί και δεύτερον διότι θα πρέπει να γίνουν πιο γενναίες ρυθμίσεις για να τακτοποιηθούν οι ολοένα και αυξανόμενες αναστολές.
Που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Το πρώτο βήμα θα είναι να αξιοποιηθούν οι πόροι του REACΤ EU. Το δεύτερο βήμα θα είναι να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός και να αναζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τις αγορές. Το σίγουρο είναι ότι όσο παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα, τόσο δυσκολότερες γίνονται οι συνθήκες σε όλα τα επίπεδα.