Διαπραγματεύσεις τέλος – αποχωρεί η τρόικα

Διαπραγματεύσεις τέλος – αποχωρεί η τρόικα

Του Βασίλη Γεώργα

Με την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έθεσαν υπόψη της κυβέρνησης οι δανειστές για περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο τη διετία 2019-2020, έκλεισε αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων με τους απεσταλμένους των «θεσμών».

Οι συναντήσεις των τελευταίων 10 ημερών οδήγησαν σε περιορισμένες συγκλίσεις (π.χ εξωδικαστικός συμβιβασμός) αλλά άφησαν και πολλά ανοιχτά θέματα  με κυριότερα το εργασιακό και το ενεργειακό (η υπόθεση της DGComp δημιουργεί πιέσεις για τη ΔΕΗ) τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην τεχνική συμφωνία που αφορά στο σκέλος των υποχρεώσεων που εντάσσονται μέχρι το τέλος του 2018.

Ανοιχτά παραμένουν, παρότι συζητήθηκαν εκτενώς, το μείγμα των δημοσιονομικών μέτρων και το είδος των «αναπτυξιακών» μέτρων που θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Ελλάδα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.  

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι πολλά από τα θέματα έχουν «πολιτική διάσταση» και γι'' αυτό θα χρειαστεί να γίνουν εντατικότερες διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, υπονοώντας ότι είναι αντικείμενο συζήτησης του Eurogroup.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έλεγαν πάντως ότι η αποψινή συνάντηση ήταν η τελευταία αυτού του κύκλου συναντήσεων με τους θεσμούς οι οποίοι αποχωρούν από την Αθήνα, στην πραγματικότητα χωρίς συμφωνία αλλά με κάποια «διαπιστωμένη πρόοδο σε μερικά θέματα. Από τις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν, θα διαφανεί αν η πρόοδος που θα επιτευχθεί θα μπορέσει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση ή ακόμη και σε τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Η συνεδρίαση του Μαρτίου θα αποτελέσει μια ενδιάμεση στάση στη διαπραγμάτευση της όλης συμφωνίας η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει η Άνοιξη στο καλύτερο σενάριο, ήτοι πιθανόν στο Eurogroup του ερχόμενου Μαΐου.

Ένα μεγάλο ερώτημα, είναι τι μέλει γενέσθαι με την προσπάθεια  της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πλεονάσματα μετά το 2018, θα αποτελέσουν σκέλος μιας συνολικής συμφωνίας για τη 2ης αξιολόγηση.

Προς το παρόν πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018 θα συζητήθει αργότερα, χωρίς κανείς να είναι σε θέση ακόμη να προσδιορίσει αν ο χρόνος αυτός εκτείνεται πέραν της Άνοιξης ή …πέραν των γερμανικών εκλογών.

Εκπρόσωπος ΕΚΤ: Στόχος να υπάρξει γρήγορα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Τον στόχο να κλείσει γρήγορα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έθεσε με δήλωσή του εκπρόσωπος της ΕΚΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αντιπροσωπείες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM έχουν εμπλακεί σε πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. To ΔΝΤ έλαβε μέρος στη συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επόμενες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου με το στόχο να είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)».

 

 

(Πηγή φωτογραφίας Sooc)