Του Βασίλη Γεώργα
Η τροπή που παίρνει η «υπόθεση Γεωργίου» μετά την πρωτοφανή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τέτοια που τις προσεχείς ημέρες αναμένεται ότι θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε κάποιου είδους αναδίπλωση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δανειστές φέρνουν εκών άκων το θέμα στο προσεχές Εurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, όχι για να μπλοκάρουν ή να εμποδίσουν την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης η οποία φυσικά και δεν μπορεί να ανασταλεί, αλλά για να προστατεύσουν το δικό τους κύρος και να αποσπάσουν «δήλωση συμμόρφωσης» από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη θέση της για το αν η ίδια θεωρεί αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία όπως αυτά παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και από τη Eurostat.
Πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών αναφέρουν στο Liberal πως στο επικείμενο Eurogroup θα γίνει ειδική αναφορά «στο πόσο σημαντική θεωρούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και την ανάγκη απομόνωσή της από πολιτικές παρεμβάσεις». Όμως επί της ουσίας αυτό που αναμένεται να συμβεί, είναι να ασκηθεί πίεση προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πάρει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ανοιχτά θέση σε ότι αφορά την «αυθεντικότητα» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων στη βάση των οποίων έχουν καταρτιστεί τα δανειακά προγράμματα από το 2010 και μετά, και διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση, αφήνουν να εννοηθεί -όπως άλλωστε έχει ήδη πράξει ο ίδιος ο Α. Γεωργίου στην πρόσφατη συνέντευξή του στους F.T- ότι ενδέχεται να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου για όλο το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμφωνία μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Η «απειλή» αυτή ενδεχομένως έχει κάποια βάση, αλλά δε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα παρέμβασης στην έρευνα της δικαιοσύνης από καμία πλευρά.
Οι ίδιες πηγές συνδέουν δε, εμμέσως, το πολιτικό παιχνίδι αμφισβήτησης που παίζεται με επίκεντρο τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα, με την υπόγεια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Eurostat για τις μεθόδους που η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή υπολογίζει συνολικά τα οικονομικά μεγέθη στην Ε.Ε. Δείγματα αυτής της διαμάχης είχαμε φέτος τον Απρίλιο και πάλι με αφορμή την Ελλάδα, όταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητήσει τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (0,7% έναντι εκτίμησης του ΔΝΤ για έλλειμμα 0,6%) λέγοντας πως το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να τα εξετάσει ενδελεχώς.
Παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επισήμως αμφισβητήσει τα στατιστικά στοιχεία επί τη βάσει των οποίων σνεχίζει να διαπραγματεύεται, εντούτοις δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση γνωρίζοντας ότι προκαλεί προβλήματα τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Στην επιστολή της Κομισιόν δεν γίνεται τυχαία αναφορά σε «δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που θέτουν σε αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα».
Η «ενόχληση» είναι συγκεκριμένη και επικεντρώνεται τόσο στην επίσημη θέση του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ (ο «σκοτεινός ρόλος των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου-Γεωργίου ήταν η απαρχή για να υπαχθεί βίαια η χώρα στο μνημόνιο») όσο και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ο οποίος την ίδια μέρα που ξανάνοιξε η υπόθεση Γεωργίου (4 Αυγούστου) είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος. Πως και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο».
Ο ίδιος είχε μάλιστα προβλέψει τότε ότι «το αφήγημα του πρόσφατου παρελθόντος για τη χώρα θα αποτελέσει επίδικο του πολιτικού ανταγωνισμού. Θα δοθεί μάχη για να εξηγηθεί και να εξιστορηθεί το τι ακριβώς συνέβη, και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε η πορεία της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και που θέλει η κάθε πολιτική δύναμη να οδηγήσει την χώρα».