Μετά το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τον προϋπολογισμό του 2017 εκτιμώντας ότι η επίτευξη των φορολογικών εσόδων είναι αμφίβολη καθώς εξαρτάται από παράγοντες όπως η αύξηση του ΑΕΠ, της ιδιωτικής κατανάλωσης και της απασχόλησης.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην εξαμηνιαία του έκθεση υποστηρίζει παράλληλα ότι και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο καθιστά δυσχερή την είσπραξη των φόρων.
Επί της ουσίας αυτό που περιγράφουν οι αναλυτές είναι ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικοί παράγοντες για την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα έσοδα καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κατά 80% από αυτά και μόλις 20% από την περιστολή δαπανών.
Σύμφωνα με την έκθεση «Η επίτευξη του στόχου των φορολογικών εσόδων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, η άνοδος των λιανικών τιμών, η άνοδος της απασχόλησης, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κλπ. Εάν όλα αυτά τα μεγέθη διαμορφωθούν το 2017 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προσχεδίου, τότε αυξάνεται η πιθανότητα είσπραξης των ως άνω φόρων. Υπάρχουν επιφυλάξεις τόσο για το ύψος της ανόδου του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, όσο και για την άνοδο των τιμών και της απασχόλησης. Εξάλλου, το Σεπτέμβριο επιδεινώθηκαν τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, όσο και ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών».
Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συνεχής και αδιάλειπτη συσσώρευση οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο κάθε μήνα, η οποία καθιστά δυσχερή την είσπραξη των φόρων (συν ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 25 έως 26 δισεκ. ευρώ, δημοτικά τέλη, μη φορολογικά έσοδα κλπ). Επίσης, υποστηρίζουν ότι πολλά εξαρτώνται από την άρτια λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την έκθεση η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά προϋποθέσεων και συνθηκών οι περισσότερες από τις οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν διασφαλισθεί. Η έγκαιρη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών και προϋποθέσεων (π.χ. βελτίωση οικονομικού κλίματος, ταχύτατη εκκαθάριση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών κλπ) θα αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, και αντιστρόφως.